Tara Cipru

Capitala: Nicosia
Suprafata: 9 250 km²
Populatie: 867 600 locuitori
Valuta: zona greaca: euro(EUR); zona turca: lira turceasca(TYR)
Limba: Greaca, Turca
Viza: Viza nu este necesara
Tensiune: 220 V

Paphos

Ayia Napa

Ciprul de Nord

Larnaka

O insula invaluita intr-o atmosfera de lux, cu plaje mari si un caracter istoric al zonei inconjuratoare.

Informatii Generale

Larnaca nu este doar un punct de plecare pentru vizitarea altor statiuni atractive de pe coasta de sud-est a Ciprului. Orasul si-a pastrat de-a lungul timpului caracterul sau istoric valoros. Prin urmare, multi turisti hotarasc sa viziteze aceasta regiune de interes, plina cu monumente esentiale pentru o vacanta prfecta. Orasul este situat pe coasta de sud-est a Ciprului, inconjurat de Marea Mediterana. In partea de vest exista un peisaj variat, cu fluxuri frumoase si copaci specifici regiunii. Tot aici se remarca si prezenta maiestuosilor munti Troodos.

Faptul ca aceasta este o regiune istorica este indicata de faptul ca Larnaca a fost colonizata inca din secolul al treisprezecelea i.Hr., dar secole mai tarziu, orasul a renascut si a devenit una din cele mai vechi colonii ale insulei. Zona a fost sub condecerea persilor, dar situatia s-a stabilizat in momentul in care grecii au cucerit Ciprul. Legenda spune ca unul dintre primii crestini care au sosit pe insula si a aterizat foarte aproape de oras a fost Lazar, cel inviat de Hristos. Domnia imperiilor romane si bizantine a fost una plina de razboaie si invazii arabe. Numele orasului provine de la cuvantul grecesc Larnax, care inseamna “sarcofag”. Perioada de glorie a Ciprului a avut loc in secolul al XIII-lea, atunci cand Larnaca si-a consolidat pozitia de port cipriot. Orasul Larnaca include acum un un important centru comercial, dar si cea mai mare comunitate de straini ce se aduna in jurul misiunilor straine si a consulatelor.

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Larnaca - atractii turistice vei gasi in tot orasul, aveti nevoie doar de timp si buna dispozitie. Coasta din Larnaca va ofera locuri minunate pentru plimbari de neuitat printre vanzatori ambulanti, palmieri si numeroase cafenele si taverne situate langa mare. Toate acestea fac din acest loc unul fermecator si perfect pentru relaxare. In port, unde puteti admira yachturi de lux acostate la malul marii pitoresti. Puteti face plimbari de-a lungul bulevardului pentru a ajunge la artera principala a orasului si a vizita, mai apoi, zona litorala. Turul orasului poate incepe de la cel mai important monument al secolului al noualea - biserica Sf. Laza - Agios Lazaros, unde se odihneste intr-una dintre cripte. Decorul interior este unul minunat, care rareori poate fi intalnit in alte biserici cipriote. Un alt punct de interes este situat la doar cateva sute de metri distanta: Biserica Agia Faneromeni. De la Biserica Sf. Lazar puteti incepe o plimbare catre centrul orasului unde veti putea admira casele impresionante si bungalouri, case de poveste inconjurate de verande specifice. Din nordul orasului puteti admira moscheea Buyuk, construita pentru populatia locale cu origine in Egipt, Siria, Liban si Iran. Templul este deschis pentru turisti in fiecare zi si puteti admira arcadele interioare, decoratiunile din lemn. Inainte de cel de-al doilea razboi mondial, britanicii au transformat moscheea intr-o inchisoare. Va puteti relaxa sub razele soarelui pe plaja din oras, foarte populara printre turisti, sau puteti alege plaja din afara orasului unde ajungeti cu tramvaiul. O alta atractie care atrage interesul este Muzeul Pieridesa,  care gazduieste colectii mari de teracota, dar si Muzeul de Istorie Naturala, cu exponate interesante. Iubitorii de istorie pot vizita, de asemenea, sapaturile din apropiere. Turistii care cauta suveniruri si folclor local vor gasi in bazarul local articole interesante ce impodobesc colectiile lor de calatorie.

Perivolia – o statiune foarte cunoscuta, cu plaje frumoase, situata la Cape Kiti. Aici va puteti relaxa in hoteluri  confortabile, cu vederi minunatela mare. Farul este un obiectiv iubit de turisti. Seara, puteti petrece intr-unul din cluburile grecesti din centru sau la restaurantele locale,care serveste numeroase feluri de peste.

Bucatarie

Bucataria cipriota are influente din Grecia si Turcia, dar se resimt si influentele din perioada coloniala a Ciprului, cele arabe si britanice. Bucataria este o parte integranta a vietii sociale in Cipru deoarece cipriotilor le place foarte mult sa manance. De aceea, bucataria lor este diversificata.

In partea de sud a insulei micul dejun este destul de modest si consta din cafea sau ceai, suc de portocale si paine prajita cu un cub mic de unt sau cu putin gem si branza. Micul dejun in stil englezesc este alcatuit din oua si bacon. In comert se gasesc, din pacate, putine localuri care servesc mic dejun in stilul traditional al regiunii, de obicei fiind servite mai ale sendvisuri si bauturi.

Foarte des mesele sunt servite ca un adevarat banchet, pe platouri fiind disponibile portii mici din diverse feluri de mancare. In partea sudica, printre produsele populare amintim eliopitta (tarta acoperita cu masline), takhinopitta (tarte umplute cu susan) si kolokotes (tarte triunghiulare umplute cu seminte de dovleac si de grau si stafide). Uneori, alaturi de aceste alimente turistii pot cere si melci. De la masa nu trebuie sa lipseasca branza halloumi, facuta din lapte de capra amestecat cu cimbru. Cu acest fel de branza este gatita supa traditionala cipriota - Supa trachanas – un fel de terci de ovaz. Datorita infulentelor grecesti se prepara diferite feluri de mancare cu masline, iar din Arabia provine humusul in bucataria cipriota. Un aperitiv destul de popular este lipia umpluta cu carne sheftalią (ceva asemanator miniburgerului) si souvlaki (kebab cu miel la gratar sau carne de capra). Gustari pot fi luate cu o bautura racoritoare de iaurt diluat, dreasa cu sare, oregano, menta sau frunze uscate numite arian. Inainte de a face o plimbare lunga, puteti obtine energie consumand pastellaki - batoane de ciocolata cu nuci si susan, amestecate cu sirop. La desert puteti incerca si dahtyla kipru - aluat la cuptor umplut cu migdale tocate, scortisoara si zahar.

Foarte populare sunt si fructele, care pot fi gasite la froutaria - standuri dedicate. Cele mai apreciate fructe sunt capsunile, pepenii verzi si galbeni si cunoscutele cirese cipriote. Puteti incerca sa gustati si perele sau strugurii cultivati in sud. Citricele  (portocalele, mandarinele si grapefruitul) se coc in Cipru imediat dupa trecerea iernii. Cele mai bune portocale sunt portocalele Jaffa, suculente si aproape fara samburi.

Felurile de mancare disponibile include rareori si preparate traditionale. In statiuni se servesc mai degraba preparate din bucataria internationala pe baza fripturi, felii de dovleac prajite in unt, pilaf cu faina integrala si fasole. Cele mai multe restaurante gatesc fripturi de rata, iepura, dar si de pasari salbatice. Friptura de ciocarlie este o delicatete pentru ciprioti. Meniuri traditionale se regasesc, mai mult, in restaurantele din mediul rural.

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

In Cipru felul de mancare national este considerat a fi Kleftiko, asemanator kebap-lui: o bucata grasa de carne de miel sau de capra, gatita la cuptor cu legume. In sud este foarte popular souvla - bucati de carne de miel fripte pe gratar. Un alt fel de mancare popular este cotletul de miel numit payidhakia. Cipriotilor le mai place si sheftalia - carne tocata cu ceapa si condimente, infasurat in carnati, moussakas - felii de vinete coapte cu straturi de cartofi acoperiti cu carne tocata aromat, cu un sos de lapte si supa de carne alba. Daca sunteti vegetarieni, veti gasi preparate in restaurante: salate cu salata verde, rosii, patrunjel, castraveti, branza si ceapa. Un fel de mancare bine-cunoscut in sud este supa Louve – fasole fiarta, asemanatoare unui piure. Uleiul de masline este des utilizat in prepararea mancarurilor. Programul restaurantelor este mai scurt decat cel din Grecia sau Turcia: pentru masa de pranz intre 12:30 si 14:15, iar pentru cina intre 19 si 22.

Cele mai populare deserturi sunt cele cu inghetata si sunt servite in stil turcesc sau italian,dar si baclavale - straturi de aluat umplute cu miere si nuci si galaktopoureko - produse de patiserie umplute cu crema de lapte si oua.

O bautura alcoolica foarte apreciata in Cipru este Raki, foarte asemanatoare cu vodca. De asemenea, in Cipru este foarte popular Sherry Cream - un lichior facut din fructe cultivate pe insula. Coniacul are o calitate excelenta aici, putand fi diluat cu putina apa, asezonat cu suc de lamaie si angostury splash - tuica acra. Printre bauturile alcoolice foarte puternice amintim zivana – o bautura pe baza de alcool pur.

In Cipru, clima si solul sunt perfecte pentru cultivare, astfel incat degustare de vinuri este una dintre atractiile care asteapta vizitatorii insulei. Cele mai populare branduri de vinuri sunt ETKO, KEO, LOEL si SODAP. Cipriotii beau cate un pahar de vin zilnic. SODAP are in depozitele sale Arsinoe - vin alb sec, iar LOEL comercializeaza un vin alb, sec. KEO produce Roselle – un vin rose, In zilele deosebit de calde, foarte populara este berea KEO.

Traditii

Multi turisti au probleme cu definirea cipriotilor, deoarece pentru unii oameni acestia par sa se asemene cu grecii, iar pentru altii au caracteristici asemanatoare turcilor. Din Larnaca la Famagusta sau de la Kyrenia la Paphos e destul de greu sa gasiti ciprioti adevarati. In Cipru convietuiesc doua grupuri etnice divizate - grecii ortodocsi si turcii musulmani. Initial doua treimi din populatia insulei era mai aproape de Atena si Europa, in timp ce restul era mai apropiata de Ankara, insa dupa 2003 cand s-au deschis granitele diviziunea a devenit din ce in ce mai putin vizibila. In viata de zi cu zi nu se observa aceasta diferenta de cultura si etnie, insa din motive religioase nu este permisa casatoria intre crestini si musulmani.

Cipriotii sunt mai linistitii decat grecii si turcii. Ritmul lent al locuitorilor din Cipru dateaza inca din cele mai vechi timpuri, insa puteti intalni pe strada si ciprioti ce vorbesc energic, tare si care gesticuleaza cu o voce usor ridicata. Printre turisti, cipriotii sunt considerati a fi oameni de caracter, deschisi si prietenosi, care doresc sa isi ajute aproapele. Comunitatea cipriota este mult mai cosmopolita decat ati putea crede, pentru ca locuitorii insulei sunt cunoscuti pentru deplasarile frecvente si vorbesc bine limba engleza.

Societatea in sine, in ciuda multelor schimbari prin care a trecut, este considerata a fi traditionala. Cafenelele sunt vizitate exclusiv de barbati,  dar in societate femeile se lupta pentru drepturile lor si isi cauta un loc de munca, obtin calificari educationale si profesionale.

O experienta interesanta pentru turisti este sa asiste la o nunta cipriot. Femeia trebuie sa aduca o parte din zestrea ei, care in mod simbolic este de regula o canapea sau un pat pentru tinerii casatoriti. Apoi trebuie sa danseze in jurul patului, iar cei ce urmaresc ritualul trebuie sa ofere monede si bancnote. Specialitatile de nunta sunt cartofi prajiti, castravetii, rosiile, carnea de miel, pastele la cuptor cu sos si carne tocata sau bechamelul. Pe ringul de dans domina dansurile din buric, iar punctul culminant este momentul in care in timp ce mirele is mireasa danseaza oaspetii arunca in ei cu bancnote.

In sud botezurile sunt diferite fata de cele desfasurate in nord. Copilul botezat  este scufundat complet in apa, apoi este uns cu ulei si imbracat in haine de sarbatoare. Gazda este nasul care ofera invitatilor la botez - o papusa mica sau o figurine decoratacu dulciuri.

Cipriotilor le place sa sarbatoreasca, iar cel mai mare festival este cel din Limassol si are loc in septembrie. Timp de 12 zile au loc degustari de vinuri, spectacole de teatru si concerte. In luna martie in partea de sud tarii au loc carnavaluri colorate, cu muzica parade si defilari la care pot participa si turistii. Fabrica de bere KEO organizeaza propriul sau festival dedicat iubitorilor acestei bauturi. Cipru este cunoscut printer turisti si datorita Festivalului de Teatru Grecesc, iar in luna mai are loc un festival popular de flori, atunci cand se organizeaza parade si concursuri. In toate orasele mai mari de pe insula sunt organizate festivalurile recoltei si targuri, unde turistii pot vedea obiecte traditionale si pot cumpara specialitati locale.

Ziua de Craciun nu este sarbatorita la fel ca in Romania, iar unul dintre obiceiurile din Cipru consta in pregatirea unui aluat din gris pentru a avea noroc in noul an ce vine. Un alt obicei este legat de festivalul Kataklysmos atunci cand se comemoreaza potopul biblic.

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Locuitorii din capitala Larnaca au propria lor sarbatoare in data de 18 aprilie atunci cand se organizeaza o procesiune solemna a Sfantului Lazar.

In timpul vacantelor de multe ori veti putea asculta muzica traditionala distinctiva. Acesta are influente grecesti si era initial interpretata de refugiatii din Asia Mica. 

Turistii care calatoresc in Cipru ar trebui sa fie constienti de faptul ca atunci cand viziteaza diverse temple si moschei, trebuie sa fie imbracati corespunzator si sa aiba umerii si genunchii acoperiti. Fara o imbracaminte adecvata nu veti putea vizita anumite lacasuri de cult, insa de cele mai mu;te ori puteti inchiria o pelerina cu care sa va acoperiti corpul.  Cel mai bine este sa nu vizitati moscheiele in timpul slujbelor religioase si sa asteptati pana la finalizarea lor.

In timpul discutiilor este mai bine sa nu faceti distinctia intre Ciprul de nord si cel de sud. Cel mai bine este sa ramaneti neutri si sa nu vorbiti despre diviziunea insulei in doua parti. 

Fiind aproape de granita, trebuie sa fiti atenti atunci cand folositi  un aparat de fotografiat, deoarece exista unitati militare unde fotografierea este interzisa. In interiorul muzeelor nu foloseste blitzul, iar in unele locuri pentru a face fotografii si a filma se percep taxe.

In sud, pretul unui meniu la restaurant include si un comision de  10%, astfel incat nu este absolut necesar sa lasati si un bacsis suplimentar chelnerului decat daca doriti sa ii recompensati si mai mult politetea si amabilitatea de a va servi. In ceea ce priveste soferii de taxi, lucrurile nu sunt la fel, acestia considerand ca dreptul lor la o remuneratie suplimentara este de necontestat.

In partea de sud a tarii pe plaja se poate face topless si nimeni nu este deranjat de acest lucru deoarece exista mai multa libertate decat in nord.

Vacante active

Climatul din Cipru permite desfasurarea a diferite forme de recreere si odihna activa, atat sporturi de apa, cat si sporturi de uscat. Cel mai popular joc in Cipru este de tenisul, motiv pentru care veti putea urmari aici o multime de turnee. Insula este, de asemenea, cunoscuta pentru o competitie de tenis internationala care are loc in fiecare an si care atrage turisti din intreaga lume. Insula este inconjurata de mare, de aceea toate statiunile din sud ofera conditii pentru practicarea sporturilor de apa. Placi de windsurfing pot fi inchiriate practic de oriunde din Larnaca, Limassol si Paphos. In statiunile de pe litoral se organizeaza frecvent numeroase excursii  pentru iubitorii de scufundari in cadrul carora acestia au prilejul de a admira diverse epave. Insula dispune de o multime de scoli care ofera instruire in scufundari, insa coborarea in adancuri necesita o autorizare speciala. Cele mai populare slocuri pentru scufundari sunt Zenobia in Larnaca, rezervatia Akrotiri din Limassol, Protaras sau pesterile subacvatice, zonele de recife si de broaste testoase din Polis Latchi Akamas. Alte modalitati de petrecere a timpului este pescuitul sau practicarea golfului. Centrele de echitatie ofera cursuri de calarie sub indrumarea instructorilor, fiind un nou mod de a explora insula, foarte popular printre turisti.Foarte interesant este si Raliul Ciprului - un eveniment auto organizat in septembrie care atrage multi entuziasti ai sporturilor cu motor. La altitudini mai mari se poate practica si ciclism montan sau drumetiile.

Excursii optionale

Hala Sultan Tekke - situat la 5 km sud-vest de Larnaca, monumentul atrage atentia turistilor care doresc sa exploreze atractiile locale. Tekke literalmente inseamna manastire, iar Hala Sultan desemneaza mormantul sfant. Se presupune ca in acest loc a fost ingropata o matusa a lui Mohammed, motiv pentru care vin acum la templu pelerini islamici din intreaga lume care impartasesc aceasta religie. Sultan Tekke este faimoasa pentru multe legende  si povesti interesante care va vor starni curiozitatea in a afla ceea ce s-a intamplat cu adevarat in manastire. Puteti ajunge in acest loc cu autobuzul local, o excurise in zona fiind un prilej de a vizita si Apeductul Kamares ce se afla in apropiere.

Lacurile sarate Larnaca - de la aeroportul din Larnaca puteti inchiria o masina pentru a ajunge in acest loc foarte interesant(complex de lacuri), situat in apropiere de Hala Sultan Tekke. Privelistile sunt impresionante si puteti admira nenumarate grupuri de flamingo.

Khirokitia - turistii care doresc sa vada sapaturile arheologice din Cipru pot veni in acest oras istoric.

Manastirea Stavrovouni - situata la 40 km de Larnaca, manastirea este un monument magnific vizitat de multi turisti. Potrivit legendei manastirea a fost fondata de mama lui Constantin cel Mare,in lacasul sfant au acees numai barbatii, iar fotografierea este strict interzisa.

Pryga - in oras exista un monument foaret frumos Capela Regala, fiind considerat unul dintre cele mai importante cladiri din epoca Franconiana. Turistii sunt atrasi de picturile murale incredibile si de caracterul provincial al asezarii.

Ayia Napa - Zona turistica cu hoteluri de lux, restaurante si discoteci contrasteaza cu cartierul vechi, unde puteti gasi monumente ce amintesc de zilele de glorie ale imperiului bizantin. Orasul este situat in partea de sud a Ciprului, la 40 km est de Larnaca, iar in trecut a fost un mic sat de pescuit care s-a transformat intr-o statiune magnifica. Un loc linistit din statiune este o manastire ce dateaza din secolul al XVI-lea si care este inconjurata de un zid de aparare proiectat de arhitectii venetieni. Biserica este construita din piatra si este situata pe un mic deal, de unde privelistea asupra imprejurimilor este uimitoare. Vizitatorii cu copii pot petrece clipe de neuitat in Dinosaur Park, iar in timpul liber mai puteti vizita si muzeul local. Foarte populare printre turistii aflati in vacanta in aceasta statiune sunt si parcurile acvatice cu numeroase atractii unde puteti merge cu intreaga familie. Dupa o zi fierbinte puteti sa va opriti intr-unul din restaurantele din statiune si sa gustati vinul local.

Amathus - Legenda spune ca  acest oras grecesc vechi a fost fondat de fiul lui Hercule, iar istoria sa si monumente sale impresionante il fac sa fie unul dintre cele mai vizitate locuri de pe insula. Atunci când romanii conduceau Cipru acest oras a fost facut capitala unuia dintre cele patru districte, iar turistii pot admira si astazi ruine ale cladirilor ce dateaza din acele vremuri. Din vechiul oras s-a pastrat "Agora", captusita cu pavaj de piatra si decorata cu coloane restaurate, evocand spiritul vechilor locuitori ai metropolei. Turistii care doresc sa înteleaga semnificatia istorica a locului ar trebui sa mearga la Acropole, unde pot vedea ruinele maiestuoase ale templului Afroditei si a lui Hercule. Daca va aflati in zona trebuie sa vizitati si portul local, unde Richard Inima de Leu a debarcat pentru a cuceri orasul Limassol. Pentru a v arelaxa puteti sa zaboviti in tavernele locale si sa va potoliti setea cu berea locala KEO.

Kolossi - din portul de la Limassol puteti sa porniti intr-un tur al castelelor cruciatilor, renumite printre turistii de pe întreaga insula. In drumul spre acest loc fermecator merita sa faceti un popas la una dintre plantatiile de portocale si sa gustati "sherkerika". Istoria cetatii este strans legata de soarta Cavalerilor, care timp de secole au aparat-o împotriva incursiunilor turcesti si venetiene. Daca va flati prin aceste locuri puteti sa vizitati si fabrica de zahar din zona, considerata drept un simbol al civilizatiei.

Kourion - cea mai importanta descoperire arheologica din partea de sud a Ciprului, punct de unde vizitatorii pot incepe sa viziteze intreaga insula. Daca doriti sa explorati toate ruinele arheologice din zona, este recomandabil sa va alocati destul de mult timp, deci planificati-va cu atentie calatoria in acest loc minunat situat la malul marii. Vizitand ruinele din Kourion, nu puteti rata cimitirul si capela Ermoyenis Ayios inconjurate de eucaliptul Grove, care impresioneaza turistii si le ofera momente de reflectie. Putin mai departe este situat teatrul renovat, care adaposteste acum mai multe spectacole ce atrag numerosi tursti. Merita sa vizitati dependinta Eustoliosa si baile antice decorate cu mozaicuri splendide ce trezesc uimire si admiratie. Puteti vizita si Basilica din secolul al cincilea, cu o structura interesanta, situata pe un deal pitoresc, cu o vedere extraordinara asupra marii albastre. In acest oras antic veti resimti atmosfera vechilor gladiatori romani. Casa lui Ahile si mozaicul impresionant de acolo este punctul culminant al acestei calatorii extraordinare, mitice. Turistii vor gasi in piata romana colonade reconstruite adiacent la nimfeum – constructia este ornamentata cu o fantana alimentata cu apa din apeduct. Nu departe de acest loc minunat se afla plajele pitoresti, unde puteti petrece momente de neuitat. Turistii nu pot sa rateze o vizita la sanctuarul lui Apollo, care dateaza din secolul al VIII-lea i.Hr. sau la Bar, aflat in apropierea complexului de bai. Fanii fotbalului pot vedea, de asemenea, stadionul roman care cu secole in urma putea adaposti sase mii de spectatori.

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Croaziere cu submarinul - reprezinta una dintre cele mai mari atractii din Cipru, care incanta atat adultii, cati si copiii. O expeditie de acest gen va va purta la o adancime de 40 de metri si va va oferi o experienta de neuitat: puteti admira specii de pesti exotici si epavele unor nave odihnindu-se pe fundul marii.

Dherinia - turisti adesea vin in acest oras pentru a admira peisajele uimitoare ale dealului pe care se afla situat. Din peisaj face parte si asa numita "Zona moarta" si abandonata a orasului, care merita insa a fi vizitata pentru a intelege istoria complicata a Ciprului. In oras exista, de asemenea, cateva biserici foarte bine conservate, dar si mori de vant care anima linistea campurilor din jur.

Paralimni - merita sa vizitati zona datorita intinsei coaste cu mai multe plaje minunate si atractiilor locale - biserica  construita in onoarea Fecioarei Maria, decorata cu farfurii de portelan.

Cape Greco - locul prezinta doua avantaje importante: in primul rand, puteti gasi cu usurinta o zona linistita si o plaja de nisip neaglomerata, iar pe de alta parte Golful Konnos este ideal pentru scufundari, de aceea turistii vin frecvent aici in excursii de o zi. Turistii se pot plimba de-a lungul coastei, pot admira privelisti superbe si pot explora pesterile din jur.

Sotira - un loc vizitat de turistii care doresc sa invete despre arhitectura cipriote si arta sacra, in oras existand cinci biserici de o mare importanta istorica. Acestea sunt: Ayia Mamas  datand din secolul al XVI-lea cu picturi murale magnifice si bisericile din Panagia Chordakiotissa, Agios Georgios Chortakion, Agios Theodoros si cea mai veche este Metamorfosi Tou Sotiros . Dupa vizitarea obiectivelor turistice, relaxati-va intr-un restaurant local si gustati preparatele traditionale.

Potamos Liopetriou - merita sa vizitati aceasta zona deoarece in apropiere sunt ruinele unui turn de veghe venetian precum si un port de pescuit tipic, unde a trait si a lucrat binecunoscutul poet francez Arthur Rimbaud.

Muntii Troodos - Locuitori ospitalieri, peisaje muntoase uimitoare si salbatice, pot fi regasite in acest colt magnific din Cipru. Roca vulcanica domina in partea de vest a Ciprului conferind acestei zone un aspect pitorersc, unic. Frumusetea locatiei este intensificata de un peisaj spectaculos care ascunde monumente de arta bizantina. Aici veti regasi numeroase atractii, astfel va fi necesar sa planificati un traseu al locurilor pe care doriti sa le vedeti. Biserici si manastiri bizantine care au supravietuit tuturor tulburarilor razboaielor, au ramas aproape intacte. Statiunile montane ofera turistilor care doresc sa se relaxeze o atmosfera unica si posibilitatea de a explora ramasitele magnifice adatand din cele mai vechi timpuri. Cele mai multe dintre drumuri sunt ideale pentru drumetii si practicarea de sporturi de munte. Vizitatorii se pot relaxa in statiunea Troodos, care este cel mai bun punct de plecare pentru cel mai inalt varf din Cipru - Olympus. Aici turistii pot urma trasee montane frumoase, unul dintre acestea, de exemplu, ducand la o cascada uimitoare. Turistii trebuie sa viziteze si Troodhitissa, manastirea pitoreasca a icoanei miraculoase.O alta manastire renumita in Cipru este Kykkos, in care cea mai mare comoara este icoana Madonei. Locurile sacre destinate vizitarii sunt numeroase, pentru asta este recomandat mersul pe jos, ideal pentru a explora zona inconjuratoare. In Muntii Troodos sezonul turistic tine tot timpul anului - vara atrage excursionisti datorita faunei salbatice, in timp ce iarna sa transformat in statiuni de schi.

Limassol - de-a lungul coastei de la portul vechi pana in partea de nord se intind cladirile istorice ale orasului vechi, inconjurate de un labirint de strazi inguste si case vechi. Unul dintre cele mai importante obiective este castelul din oras, in a carui arhitectura se pot vedea influente adin partea venetienilor, turcilor si britanicilor. Castelul este asociat cu legenda regelui Richard Inima de Leu si a alesei sale.  In muzeul castelului sunt expuse o multime de obiecte ce s-au pastrat din vechile timpuri, iar daca urcati in turnul castelului veti admira privelisti uimitoare asupra orasului si marii. O alta atractie din oras este Muzeul de reptile cu colectii interesante si neobisnuite. Urmatorul punct pe harta turistica a orasului este reprezentat de moscheiele turcesti Cami Kebir si Cami Cedid. Foarte frumoasa este si catedrala Agia Napa faimoasa in intreaga lume datorita panzei oferite de Sf. Veronica lui Hristos in drumul Crucii. Daca ajungeti in acest loc merita sa aruncati o privire si la Biserica Sfanta Treime sau la Muzeul de Arta Populara, cu o expozitie impresionanta de unelte agricole, mobilier traditional, ceramica si textile. Turisti insetati pot organiza un tur la podgoriile celui mai mare producator de vin din Cipru. O vizita in acest loc se termina intotdeauna cu o degustare si drept suvenir puteti cumpara diverse originale. Dupa explorarea orasului va puteti relaxa in gradinile din oras. O multime de turisti sunt atrasi in acest loc de Festivalul Vinului din septembrie cand puteti incerca nai multe soiuri de vin si puteti urmari ritualuri populare. La fel de interesant pentreu cei ce isi petrec vacantele in Cipru este Festivalul florilor din luna mai - Anthestiria facand referire la traditia veche de  a aduce omagii zeilor Afrodita si Dionysos.

Paphos - Turistii aflati in concediu in Paphos se pot bucura de un mic port frumos,  plin de restaurante, unde va puteti bucura de peste proaspat prins de pescarii locali. Din port, locul cel mai pitoresc si romantic din Cipru, puteti face o excursie pe mare combinata cu scufundari pentru a observa bogatia subacvatica. Partea de oras numita Kato Paphos se concentreaza in jurul strazii Leoforos Poseidonos, unde isi au sediul o serie de hoteluri rafinate, iar turistii se pot plimba pe un frumos bulevard. In apropiere de port puteti admira cateva mozaicuri romane superbe dar si cele doua biserici ce dateaza chiar de la inceputul crestinismului: Agia Kyriaki si Ayia Solomoni. Turistii se pot relaxa si la strandul din oras cu o piscina foarte mare. In Paphos pot fi vizitate si cateva situri arheologice valoroase, inscrise in Patrimoniul Mondial UNESCO: cladirile lui Dionysos, Ajona, Tezeu, si Orfeu. Dupa o excursie epuizanta  de vizitare a tuturor monumentelor, va puteti relaxa la teatrul roman unde astazi se organizeaza spectacole muzicale. Un alt obiectiv turistic important este teatrul de pe dealul Fabrica, unde va puteti face o imagine despre cum isi petreceau oamenii in antichitate timpul lor liber. Un punct important pe traseul turistic este Kolones Saranda unde puteti vedea un castel fortificat, reconstruit de mai multe ori, de-a lungul timpului si care are o arhitectura interesanta. Un alt loc interesant unde timpul pare ca s-a oprit in loc este cel unde sunt amplastae mormintele regale din secolul III i.Hr. Mormintele din stanci va vor da fiori, deoarece locul este foarte intunecat, iar in aer pluteste o atmosfera misterioasa, sporita de zgomotul marii si pasarile cantand. Turistii care sunt pasionati de istorie pot urma traseul muzeelor de Arheologie si Etnografie din frumosul cartier Ktima.

Intrebari frecvente

Care este perioada cea mai potrivita pentru a vizita Muntii Troodos?

Amplasarea Ciprului, in partea mediteraneana a Orientului Mijlociu, ofera conditii excelente pentru recreere in orice moment al anului. De obicei, sezonul de vacanta dureaza din mai pana in octombrie, in timp ce vara fierbinte dureaza din iunie pana in septembrie, atunci cand soarele straluceste, chiar si peste 11 de ore pe zi, temperaturile atingand 30 ° C. In aprilie, sunt specifice ploile abundente, datorate vegetatiei luxuriante infloritoare, verde. Meleagul cipriot este fermecator si toamna, atunci cand apa este cel marii este cea mia calda, si datorita vremii constante se organizeaza numeroase excursii in munti.

 

Care este moneda in Cipru si care sunt preturile aproximative?

In Cipru, din 01.01.2010 pana in 2017 este o perioada de tranzitie, de trecere la moneda euro. Astfel, pana in 2017 puteti plati in lire cipriote si in euro. O consecinta este faptul ca preturile sunt mai mari decat in ​​Romania. In zonele cipriote in care predomina populatia de origine turca se accepta si lira turceasca (TRY). Aici puteti utiliza fara nici o problema ATM-urile, dar retineti ca pe insula nu este posibil sa schimbati moneda romaneasca (leul) in moneda locala.

 

De unde si ce fel de suveniruri se pot cumpara din Cipru?

Din Cipru puteti aduce o multime de suveniruri interesante, care cu siguranta va vor imbogati colectia de obiecte achizitionate din calatorii. In fiecare localitate exista o multime de magazine private de suveniruri, birouri ale Camerei de Meserii din Cipru, unde pot fi gasite produse sofisticate. Magazine de suveniruri pot fi regasite si la manastiri sau in apropierea acestora, unde turistii pot achizitiona miere si icoane inedite. Zona de Sud este renumita pentru dantela si pentru Pano Lefkara- loc in care se afla cele mai mari ateliere de artizanat si de lucrari, cum ar fi cosuri si rogojini, numite in greaca "tsestos". Disponibile pentru vanzare sunt "kolokia" sau tigve decorative, care au fost arse sau vopsite cu diferite modele. Turistii care sunt in cautarea de produse de argint, le pot achizitiona din mai multe orase si statiuni. Un cadou bun poate fi, de asemenea, o sticla de vin sau de lichior sau branza celebra "halloumi", care poate fi cumparata de aproape oriunde.

 

Ce fus orar este valabil in Cipru?

Ora locala a Ciprului coincide cu cea a Romaniei. 

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

 

Cum va puteti deplasa in Cipru?

Reteaua de transport public din Cipru nu este cea mai dezvoltata, autobuze ruland de obicei numai intre locatiile de coasta precum Nicosia, Larnaca, Limassol, Paphos si Ayia Napa. Totusi, preturile acestui tip de transport sunt accesibile. Cele mai multe statii sunt situate in apropiere de hoteluri si atractii. O alta solutie perfecta este serviciul de taxi – taxiurile circula frecvent intre orase, avand cursuri organizate de catre biroul turistic sau pot fi comandate direct de la hotel. O alternativa convenabil este si un taxi normal, insa turistii trebuie sa fie atenti la stabilirea tarifului inainte de inceperea cursului.

Cel mai convenabil mod de a calatori in Cipru este prin inchirierea de masini. Exista o gama diversificata de masini, iar persoana care doreste sa inchirieze o masina trebuie sa aiba minim 21 de ani si sa detina un permis de conducere valabil (roman sau international). Asigurarea  masinii nu acopera partea de nord a Ciprului, in acest caz turistul va trebui sa plateasca o asigurare separata. Conducatorii auto trebuie sa isi aminteasca ca in Cipru pe stanga, centurile de siguranta sunt obligatorii, este interzisa conducerea masinii sub influenta alcoolului si vorbirea la telefon mobil. Daca va aflati pe insula cu masina care este asigurata in Uniunea Europeana, Elvetia, Croatia, aici aceasta nu are nevoie de achitarea unei asigurari suplimentare.

 

Care sunt limitarile de vama in Cipru?

Pe insula puteti veni cu valuta straina fara restrictii, dar aceasta suma va trebui sa fie declarata la vama. Turistii din tarile UE nu au restrictii la importurile de marfuri permise pentru uz personal. Se pot aduce aparate foto, camere video, binocluri, 800 de tigari, 200 de trabucuri sau 1 kg de tutun pe persoana, 10 de litri de alcool. Valoarea bunurilor cumparate nu trebuie sa depaseasca 135 de euro si puteti pleca cu pana la 1 litru de alcool si 2 pachete sau 40 de tigarete.

 

Ce documente sunt necesare pentru a utiliza serviciile de sanatate din Cipru?

In cazul unei urgente turistii romani beneficiaza de asistenta medicala primara gratuita. In cazul in care doriti o asigurare de calatorie care acopera tratamente medicale si de transport mai avansate, trebuie sa platiti suplimentar. Daca aveti asigurare medicala privata, ar trebui sa verificati termenii si conditiile acesteia, deoarece, in majoritatea cazurilor, acesta acopera cheltuielile medicale de mai sus. Inainte de a calatori in strainatate puteti solicita cardul european de asigurari de sanatate.

Informatii importante (Ministerul Afacerilor Externe)

Documentul care confera dreptul de intrare si iesire din Cipru, precum si din alte tari ale Uniunii Europene este cartea de identitate sau pasaportul. Daca optati pentru o calatorie cu avionul atunci pasaportul nu este obligatoriu, insa daca veti merge cu autobuzul sau masina proprie asigurati-va ca nu trebuie sa traversati state in care prezentarea pasaportului este obligatorie. In Cipru, fara viza puteti sta 90 zile iar perioada de valabilitate a pasaportului nu poate fi mai scurta decat durata perioadei de sedere.
Informatii detaliate si actualizate pot fi gasite la MAE: www.mae.ro sau vizitati Ambasada Romaniei in Cipru:
http://www.ambasada.ro/ambasada/1/36/cipru.html

Ambasada Romaniei in Cipru
Adresa
27, Pireos Str., Strovolos, 2023, Nicosia, PO BOX 22210.
Telefon:             00357-22-495.333     
Telefon sectia consulara:             00357-22-517.333     
Fax: 00357-22-517.383
E-mail: [email protected]

Program de lucru:
Ambasada: Luni - Vineri: 08:00 - 16:00
Sectia consulara: Luni, Marti si Joi : 09:00 - 13:00; Miercuri: 12:00 - 15:00.
Website
www.nicosia.mae.ro

Limassol

Muntii Troodos

Nicosia

Destinatii de vara

Destinatii de iarna

Cipru: Paphos , Ayia Napa , Ciprul de Nord , Larnaka , Limassol , Muntii Troodos , Nicosia

Cauta regiuni Paphos , Ayia Napa , Ciprul de Nord , Larnaka , Limassol , Muntii Troodos , Nicosia