Tara Grecia

Capitala: Atena  
Suprafata:    131 990 km²
Populatie: 11 305 100 locuitori  
Valuta:    euro (EUR), 1 EUR = 100 centi
Limba:    Greaca
Viza:    Viza nu este necesara
Tensiune:    220 V

Atena

Attica

Corfu

Creta

Epirus

Evia

Grecia centrala

Halkidiki

Munti pitoresti, plaje interesante si frumosul folclor regional.  

Informatii Generale

Halkidiki

Halkidiki este o peninsula din nordul Greciei. Dispuse paralel de Halkidiki sunt cele trei peninsule Cassandra, Sithonia si Athos. Cel mai mare oras este Salonic iar ca si granita imaginara exista doua lacuri mari. Partea centrala a muntilor este o zona foarte pitoreasca unde se organizeaza drumetii si echitatie. In satele mici puteti intra in contact cu traditiile neschimbate ale regiunii. Halkidiki nu ofera doar vederi spectaculoase, muntii magnifici acoperiti cu paduri dar si plaje cu golfuri ascunse. Hotelurile sunt de diferite stele si ofera servicii complete care impreuna cu amplasarea naturala si istoria transforma regiunea intr-una dintre cele mai vizitate ale Greciei continentale.

 

Fiecare peninsula Trident este diferita si unica. Turistii care cauta o panorama deosebita pot vizita peninsula Cassandra si se pot relaxa cu servicii de cazare si divertisment excelente. Partea cea mai vizitata a peninsulei este cea cu plaja unde se pot inchiria echipamente de snorkelling sau windsurfing, se organizeaza cursuri de inot sau schi pe apa sau chiar cu barca banana.

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

 

Pefkohori este o peininsula mica din Cassandra insa cu un camping mare, o laguna frumoasa si cu vegetatie luxurianta ce da un plus de farmec aspectului sau. Chanotpmo este o statoine situatia in apropiere de coasta Pefkohori cu o plaja ingusta nisipoasa si cu multe hoteluri de standarde diferite.Sani este un oras mic situat pe malul vestic al peninsulei Cassandra. In plus fata de coasta lunga cu plaje frumoase principala atractie in zona este festivalul anula local cu muzica etnica si dansuri de salsa sau jazz. Nea Potidea este principala peninsula turistica din Cassandra unde plajele sunt ingradide de ziduri de aparare cu o lungime de circa 1250m.

Peninsula Sithonia este un pic mai calma iar plajele sale largi de nisip si atmosfera romantica sunt solutia perfecta pentru cei care cauta o vacanta linistita. Statiunea principala a peninsulei este cea mai sudica si se numeste Toroni cu o deschidere larga la marea azurie. Ultima peninsula Athos este o republica guvernata de calugari si nu este dezvoltata ca si statiune de agrement. Pentru a vizita Ahos este nevoie de pasaport si viza.

 

Bucatarie

Principalul ingredient in mancarurile grecesti este uleiul de masline, foarte apreciat inca de la utilizarea lui in antichitate, in produsele cosmetice. De obicei se toarna peste carne prajita pe un gratar. Astazi este uleilul de masline este la baza tuturor mancaruri grecesti, si serveste nu numai pentru prajeli, dar de multe ori se adauga la salate, sosuri si chiar supe. Uleilul de masline este de asemnea unul din  motivele pentru care mancarurile grecesti sunt recunoscute ca fiind dintre cele mai sanatoase.

 

Bucataria greceasca are multe imprumuturi de la bucataria Mediterana tipica si cea balcanica - de multe ori se adauga usturoi, frunze de vita de vie si o cantitate mare de legume, rosii si ardei. Baza multor produse este un mielul si peste. Fara indoiala, se distinge branza feta, produsa in diferite variante, supele tipic grecesci si sosuri, precum si pregatirea anumitor feluri de mancare. 

Bucataria greceasca este foarte populara in Europa. Prima surpriza poate fi o modalitate de servire a alimentelor, deoarece majoritatea este mancarurilor sunt servite la temperatura camerei. Grecii cred ca temperatura imbunatateste gustul de cele mai multe. Daca stai la o masa cu mai multe persoane care au comandata acelasi lucru, veti fi servit cu un vas mare de unde fiecare isi poate alege mancarurile preferate. Mesele incarcate cu alimente colorate cu feluri de mancare sunt tipice pentru bucataria greceasca. Indiferent de tipul de masa va exista  intotdeauna de apa si paine, care se adauga la cele mai multe feluri de mancare.

In Grecia exista un mic dejun complet, si de multe ori acesta nici nu se serveste. Micul dejun grecesc este de obicei o ceasca de cafea si pesmeti, biscuiti sau tort cu gem.  Masa de pranz este mancat in jurul 14-17, iar masa principala este servita, de obicei, cina in oras, in restaurante sau taverne la cca. 20-22.  Desigur, in hoteluri, acest program poate fi diferit in functie de numarul mare de turisti cazati. In cele mai multe restaurante meniul este scris in limba engleza, si statiunile populare pentru romani au chiar meniuri in limba romana.

 

 

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

 

Daca doriti sa gustati bucataria tipic greceasca, este recomandat sa vizitati una din tavernele unde oamenii mananca. Populare inainte sau intre mese, sunt mezedes sau aperitive.  Frappe-urile sunt de asemenea foarte populare - cafele preparate la rece in pahare inainte. Acestea contin apa minerala cu lapte si zahar. Un element important al bucatariei grecesti este vinul. Vinul grecesc a fost evaluat din cele mai vechi timpuri ca fiind unul renumit si desrie in mod exceptional mitologia greceasca. Zeus, pentru a salva fiul nelegition a lui Dionissos de furia lui Hera, s-a transformat intr-un berbec. Zeita insa s-a prins de trucul ieftin si l-a readus la viata insa doar pentru a-l pedepsi. Sucul de struguri este pedeapsa primita de Dionissos. De atunci este asociat in mitologie cu vin si distractie. Vinul Retsina este de asemenea distinctiv in gust (vin tanar din rasina de pin). Este servit doar la cateva saptamani de la producere deoarece dupa un aproximativ un an are gust de otet.  Bautura nationala a Greciei este OUZO - alcool la 48 de procente. Metaxa un brandy cu vin si condimente este de asemenea popular in Grecia.  Pentru a produce o bautura buna este nevoie distilarea alcoolului de doua ori. Numai dupa adaugarea in vin a plantelor aromatice - acesta formeaza un gust distinctiv. In antichitatea erau adaugate chiar si petale de trandafir. Alcoolul este apoi indulcit in butoaie de stejar si dupa o jumatate de an este imbuteliat. 

 

Bucataria Halkidiki este un amestec dintre specialitatile macedoniene si cele grecesti. Aici puteti gusta bucataria tipica din Macedona, mai ales gustoasele produse de patiserie umplute cu carne sau ciuperci. Sub aceleasi denumiri acestea se regasesc si in nordul Greciei insa aluatul este mai gros. Salata Shopska este foarte populara intrecuta in gust doar de pestele afumat servit cu sos de arahide, masline, usturoi verde. Pastravul servit de obicei cu patrunjel si rosii este des intalnit. O alta specialitate din Macedonia o reprezinta perisoarele din carne condimentata, coriandru, chimen sau piper. Salonicul ese o regiune asociata cu istoria Macedoniei si este dintre putinele locuri din Grecia unde puteti gusta un brandy de foarte buna calitate. Votca balcanica din struguri si prune este iarasi foarte populara in localuri si este servita cu midii gatite in coaja sau nu, cu sos de rosii, ardei sau branza feta.

 

Traditii

In Grecia, statusul social este de dat de apartenenta la familei. Abordarea familiei este perceputa diferit decat din Occident deoarece familia nu este doar un grup mare de rude ce locuiesc impreuna si care poarta o denumire dar de asemenea locuiesc impreuna in case tipice grecesti foarte mari transmise din generatie in generatie.

 

Statutul social al femeilor defineste relatia cu un barbat. In ultima vreme, aceste reguli stricte, au fost relaxate, iar femeile devin tot mai independente. In 1983, a fost desfiintata obligatia legala de a plati o zestre atunci cand fiica se casatoriteste. Aceasta traditie provenea din insulele din Marea Egee, in cazul in care locuinta familiei a apartinut unei femei in calitate cap al familiei, dar in vremuri de criza, aceasta practica a fost abolita in mod semnificativ in familiile mari. Traditia de a da miresii haine cusute de catre familie se mentine. De asemenea se pun un cub de zahar sub perna miresei pentru a avea o viata dulce in casatorie. Nuntile grecesti sunt foarte zgomotoase, implica dans si uneori dureaza zile la rand. In orase si sate unde s-au pastrat traditiile procesiunea miresei pe strazi este un spectacol foarte interesant.

 

Nuntile se organizeaza cel mai des in manastiri si in acest caz rochia propriu-zisa trebuie sa acopere genunchii si umerii. Exista de asemenea multe locuri unde nu este permis accesul in tinuta de plaja. In Biserici nu se pot face poze doar in muzee insa fara blitz (exceptie face cazul in care exista o pictograma a interdictiei).

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

 

Daca in alte tari jocul de table este doar un simplu joc, in Grecia este o adevarat traditie. Termenul de "tavli" este derivat din grecescul "tavla", insemnand chiar tava sau scandura. Regulile sunt in mare aceleasi, dar in Grecia acest joc ce amesteca norocul si strategia cu un varf de cutit de tactica psihologica poate fi jucat in trei feluri. Portes (usile) se joaca in mare dupa regulile cunoscute pentru toti. Dar mai exista si plakoto (de la elenul plakono, a acoperi) si fevga (alearga sau repede), fiecare cu admiratorii si maestrii sai. Partidele se pot prelungi cu orele, fiecare jucator are sustinatorii sai, si adesea pariurile si orgoliile ating cote impresionante.

 

Grecii sunt considerati ca o natiune fericita, se distreaza indelung si de multe ori intr-un mod zgomotos. Acest lucru este deosebit de evident mai ales in cadrul festivalurilor diferite. Chiar si intr-o zi banala pe strazi puteti auzi muzica rasunand. In Grecia sunt recunoscute peste 150 de dansuri diferite, de multe ori regionale. Dansurile Tsamikos si kalamatianos sunt din Peloponesia; Leventikos si Raikos din Macedonia; Haniotikos si Pentozali din Creta iar dansurile Hasapikos si Carsilamas sunt din Asia Mica. Cele mai multe din dansurile traditionale grecesti sunt dansate de barbati aratand o traire intensa, energica si ritmica. Tsamikos de exemplu este un dans de lupta, avandu-si originea in dansurile dansate de revolutionarii greci inainte de lupta in timpul razboiului contra turcilor. Sariturile aproape acrobatice executate de conducatorul grupului de dansatori pun in valoare puterea si calitatile lui de luptator si arata darzenia si dorinta de a invinge.

 

Vacante active

Halkidiki este un loc ideal pentru iubitorii de trekking si alpinism. Exista o suprafata mare pentru drumetii aici. In cazul in care sunteti iubitor de echitatie, veti gasi si rute special amenajate pentru acest sport pentru a urmari de-alungul drumului ruine istorice. Peninsula Kassandra este bine pregatita sa primeasca turisti, dispune de echipamente pentru sporturi de natatie si barci cu motor. Apa curata si limpede atrage de asemenea amatorii de scuba diving si snorkelling.

Excursii optionale

Pentru a va relaxa in Halkidiki puteti vizita o multime de locuri interesante. Ghidul Dumneavoastra de turism va poate prezenta excursiile optionale propuse si pretul acestora iar la fata locului puteti alege ce va place mai mult.

Pertalona – este o pestera descoperita in 1959 de un locuitor al unui sat din apropiere. Este populata de animale pe cale de disparitie. In pestera veti putea studia stalactite si stalagmite extinse.

Salonic - al doilea mare oras din Grecia. A fost fondat de imparatul Kassandrosa si a fost denumit dupa numele sotiei sale. Sub dominatia Romei, a castigat rapid importanta si a devenit un centru major de pe ruta Roma spre Est. Din acest motiv a fost cucerit si atacat de catre arabi, nomanzi sau conducatori ai imperiului Bizantin. Transformata intr-o metropola in timpul Imperiului Otoman, Salonic a fost un centru ce a atras in special tineretul. Orasul a fost locuit de numeroase comunicati care au contribuit la aparitia de mai multe monumente interesante din diverse epoci si stiluri. La sfarsitul primul razboi mondial, o mare parte a orasului inclusiv cartierele evreiesti in mare parte au fost mistuite de un incendiu. Acesta a fost unul din motivele principale de imigrare a evreilor dinspre Palestina. In perioada interbelica a existat o intrepatrundere semnificativa a populatiei de turci, bulgari si greci. Orasul a fost numit de catre evrei si “al doilea Ierusalim” insa o data cu ocupatia germana, comunitatea evreilor a fost ucisa in proportie de 97%. Exista inca o atmosfera tensionata intre aceste tari chiar si dupa recastigarea orasului de catre populatia greaca. Gratie istoriei sale indepartate, orasul detine numeroase relicve de factura romana, bizantina si otomana. Unul dintre cele mai importante puncte de interes turistic in reprezinta Turnul Alb. A fost ridicat in secolul al XV-lea, cu rol de aparare. Astazi reprezinta unul dintre simbolurile orasului si este vizitat de turisti gratie colectiilor de arta datand din anii 300 e.n. pana la 1400. Chiar langa Turnul Alb vei gasi Muzeul de Arheologie din Salonic, care se spune ca este unul dintre cele mai frumoase din Europa, detinand o colectie de comori din mormantul lui Filip Macedon, tatal lui Alexandru cel Mare.

Atena - capitala Greciei reprezinta leaganul democratiei, cu o istorie mai veche de trei mii de ani. Este, de asemenea, una dintre cele mai importante destinatii turistice din Europa, cu impresionante monumente ce isi au originile pana in antichitate. Atena se intinde intre Golful Saronic si patru dealuri inalte Egaleo in sud-vest pana la 414m deasupra nivelului marii, Parnitha in vest, Imittos la 1026 m deasupra nivelului marii si Pentelikon. Atena este impartita pe doua placi tectonice ceea ce duce cateodata la cutremure mici. Ultimul mare cutremur a fost in 1999 si a condus la schimbarea reglementarilor in oras. In antichitate, aceste cutremure erau explicate prin furia zeilor si lipsa de daruri catre acestia.Orasul pastreaza mai multe urme ale istoriei bogate. Atena a fost fondata drept cetatea de pe dealul Acropole. La fel ca Agora, un oras de pe dealurile vecine, Atena este presarata cu un numar mare de temple dedicate zeitatilor si numeroase edificii publice. Numele orasului vine de la zeita greceasca a intelepciunii Athena.Printre atenienii antici circula o legenda care explica felul in care si-a luat orasul numele, legenda care a stat la baza sculpturii de pe frontonul vestic al Parthenonului. Conform acestei legende, atat Atena cat si Poseidon au cerut sa fie patroni ai orasului si sa-i dea numele lor, astfel ca s-au intrecut pentru a obtine onoarea, fiecare oferind un dar orasului. Poseidon a creat un izvor de apa sarata lovind pamantul cu tridentul sau, pentru a simboliza puterea marii. Atena a creat in schimb maslinul, simbolizand pacea si prosperitatea. Atenienii, condusi de Cecrops, au acceptat maslinul si au botezat orasul Atena.Orasul a cunoscut o dezvoltare extraordinara in timpul domniei lui Pericle care a modernizat Acropole si a contribuit la constructia unor temple impresionante. Acestea pot proteja populatia locala in caz de atac si au fost utilizate in timpul razboiului Peloponeziac. Aceste temple pot gazdui peste un milion oameni insa au existat multe pierderi omenesti din cauza conditiilor precare de igiena ceea ce a dus la izbucnirea unei epidemii. Atena antica a fost un oras stat a unui sistem politic democratic iar un punct cheie a fost centrul Hellas unde a lucrat Phidias, Socrate, Platon si Aristotel.In 339 i. Hr Atena a pierdut independenta in favoarea Macedoniei. A inceput o perioada dificila pentru atenieni in acea perioada. Trecerea sub conducerea diversilor dominatori a consud la pierdereri repetate iar orasul este jefuit si devastat frecvent. Dominatorii nu au pus accent pe dezvoltarea orasului. In 1834 regele Otto de Bavaria a decis sa mute capitalul major si 6000 de locuitori in Atena. Rapid a inceput constructia Palatului Regal (acum cladirea Parlamentului) si expansiunea orasului. Dupa 60 de ani, pentru prima data in istorie, aici au avut loc jocurile olimpice. Atena a suferit si pe parcursul celui de-al doile razboi mondial fiind un camp de lupata pentru ocupantii germani, partizanii greci sau trupele britanice. In zilele noastre Atena este una din cele mai importante centre turistice din Europa unde istoria bogata se impleteste cu modernitatea. Atena este unul dintre centrele lumii in ceea ce priveste cercetarea arheologica. Sunt cateva institutii principale care se ocupa cu cercetarea si valorificarea vestigilor istorice cum ar fi : Universitatea din Atena, Societatea de Arheologie care cuprinde cateva muzee. In acelasi timp orasul detine cateva laboratoare, printre care si laboratorul Demokritos pentru Arheometrie. Atena este cunoscuta in intreaga lume si ca un pilon al diferitelor conferinte si seminarii pe teme de cercetare. Cel mai important obiectiv din Atena il reprezinta Acropole, avand ca punct principal de atractie Partenonul. Alte cladiri importante sunt propileele, intrarile in dealurile sacre dedicate zeitei Athena sau lui Poseidon, templul lui Nike. Pentru a cunoaste exact cat de bogata este istoria orasului va recomandam o vizita la Muzeul de Arheologie. In oras exista mai multe cladiri si temple unde va puteti petrece mai mult decat o zi.

Meteoraoras construit pe roci cu manastiri ortodoxe ce dateaza din secolul al paisprezecelea situate pe marginea campiilor Kalampaki. Primele comunitati religioase au aparut in zona in jurul secolului al X-lea. Prima manastire, numita mai tarziu Stefan cel Mare, a fost fondata de Atanasie. Manastirea fondata in 1336 in timpul razboaielor dintre Bizant si Serbia a gazduit calugari de-alungul timpului ce aveau nevoie de un refugiu. Ascuns in aceasta manastire a fost si Ioan Paleologul, succesor la tronul Serbiei. Cea mai mare glorie a Meteorei a coincis cu domnia otomana cand manastirea s-a imbogatit considerabil. Ca urmare a unor certuri intre stareti si unor eroziuni si erori de constructie in cladirile vechi, manastirea a inceput sa se darame treptat. Cele 24 de manastiri construite pe munte la diferite scari dimensionale au fost ridicate cu materiale de constructie trase pe corzi. Treptat pentru atragerea de vizitatori si confortul acestora au fost ridicate poduri si scari. Este nevoie de imbracaminte decenta pentru vizitarea manastirii (domnii trebuie sa poarte pantaloni lungi iar doamnele sa aiba acopereti genunghii si umerii).

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Delphi – este un oras in Grecia antica, casa a Oracolului delfic in mitologia greaca, dedicat zeului Apollo si locuit de nimfa Cassotis, care era venerata in intreaga lume antica. Vechii greci considerau Delphi ca fiind centrul universului. Delphi se afla pe un platou in versantul Muntelui Parnassus. Ramificarea semicirculara se cheama Phaedriades; de aici se vede Valea Pleistos. La aproximativ 15 km sud-vest de Delphi se afla orasul-port Kirrha in Golful Corintean.

Athos reprezinta muntele sfant si un refugiu pentru calugarii care si-au proclamat autonomia si autoritatea. Excursiile organizate aici sunt in special pentru grupuri. Exista si posibilitatea de a calatori individual insa sunteti trecut pe o lista de asteptare. Puteti sa stati pana la 3 zile dupa care este nevoie sa cereti o prelungire a sederii care poate fi respinsa. Pana in 1060 nici o femeie nu a putut vizita aceasta manastire. Hainele recomandate sunt modeste, sobre si nu uitati sa va acoperiti genunchii si umerii. Pe peninsula exista 20 de mansatiri din care 17 apartin Greciei, celelalte fiind ruse, sarbe si bulgare. Exista o interdictie pentru fotografii insa fotogratii acreditati pot lua imagini. O alta interdictie este intrarea grupurilor mai mare de 10 persoane de o alta religie decat cea ortodoxa.

Kavala - unul dintre cele mai frumoase orase din partea de nord a Greciei, situat pe un munte cu vedere la mare. Modernitatea este amestecata armonios cu trecutu. Exista o multime de strazi inguste, captusite cu caldarim, vechi, case traditionale, biserici din diferite perioade ale istoriei bogate, precum si muzee, restaurante si baruri.

Philip - un oras fondat de catre Filip al II, tatal lui Alexandru cel Mare, unde sa dat batalia decisiva pentru soarta Imperiului Roman. Tot aici Sfantul Pavel a botezat primul european - Lidia. 

Intrebari frecvente

In cat timp pot ajunge in Halkidiki?

Daca calatoriti cu avionul charter in Halkidiki puteti ajunge mai intai in Atena sau Salonic si puteti zbura de pe marile aeroporturi din Romania. Puteti alege de asemenea sa va deplasati cu masina sau autobuzul insa timpul de calatorie estimat va fi mult mai mare. Va reamintim sa verificati valabilitatea pasaportului Dumneavoastra inainte de a calatori in Grecia.

 

Care este cea mai buna perioada pentru a vizita Halkidiki?

Sezonul de vacanta tipic in Halkidiki dureaza pana la mijlocului lunii septembrie atunci cand exista o perioada fara ploaie aici iar temperatura este mai mare de 25 grade celsius. Vegetatia luxirianta si apropierea muntilor reduc din caldura torida a verii si va pot oferi adapost de soare insa merita sa retineti ca o data cu cresterea altitudinii exista si o scadere a temperaturi pe pantele superioare unde este mai rece decat pe coasta.  Atractia regiunii este sarbatoarea Sf. Ion care are loc la sfarsitul lunii Iunie si sarbatoarea Sfintei Feciare Maria (23 august) cand pentru trei zile au loc spectacole traditionale cu dansuri, expozitii, degustare de vinuri si prajituri.

Care este moneda oficiala in Grecia si care sunt preturile aproximative?

Incepand cu 2002 moneda in Grecia este EURO. Preturile sunt usor mai ridicate decat in Romania. De asemenea preturile variaza de la magazinele centrale la cele care sunt amplasate la periferie.

 

De unde si ce suveniruri se pot achizitiona din Halkidiki?

In fiecare oras si statiune turistica exista multe magazine de suveniruri unde puteti achizitiona tesaturi, dantela si broderii. Adesea pe insule veti gasi bijuterii importate. Mai multe lucruri interesante puteti gasi in magazinele centrale. Cele mai multe magazine sunt inchise in timpul pauzei de la 14 la 17 si apoi se redeschid la ora 21:00. In zilele de luni, miercuri si sambata ora de deschidere poate varia. In centrul orasului, in special in centrele comerciale, nu exista aceasta pauza sau este limitata doar la o ora.

 

Care este ora locala in Grecia?

Ora locala a Greciei coincide cu cea a Romaniei.

 

Cum va puteti deplasa in Halkidiki?

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Autostrada ce se intinde de-a lungul peninsulei are conexiuni cu cele mai importante puncte. In satele de munte drumurile pot lasa mult de dorit, iar daca optati pentru inchirierea unei masini, scuter sau chiar o bicicleta, terbuie sa fiti atenti. Inchirierea unei masini necesita, de obicei prezentarea unui permis de conducere european. Permis de conducere romanesc nu este intotdeauna acceptat.

Cele mai ieftine mijloace de transport sunt autobuzele care circula in mod regulat intre Cassandra si Salonic.

O alta alternativa este reprezentata de taxiuri, insa trebuie sa aveti grija in special cu cele de la aeroport deoarece sunt mai scumpe. Intrucat majoritatea soferilor de taxi greci nu cunosc limba engleza este mai bine sa aveti notata adresa exacta la care trebuie sa ajungeti.

 

Cum sunt plajele in Halkidiki?

In Halkidiki sunt plaje de nisip si pietris. Acestea sunt gratuite, desi in unele zone exista si plaje private ale hotelurilor pentru care trebuie sa platiti o taxa. Pentru o taxa suplimentara puteti inchiria umbrele si sezlonguri. De asememnea, pe plaje exista si centre de inchiriere scutere, barci cu motor, biciclete de apa si echipamente pentru sporturi nautice.

In hotelurile si statiunile de top, plajele sunt amenajate si stivuite in mod artificial, astfel incat exista diferente substantiale fata de plajele tipice din zona. In momentul alegerii hotelului si statiunii, turistii ar trebuit sa se intereseze si de tipul de plaja aferent.

 

Ce restrictii exista la vama in Grecia?

Liberul transport al bunurilor este supus legislatiei UE insa obiectele personale si echipamentele pentru uz personal nu fac obiectul acestor restrictii.  In cazul marfurilor de export – import se pot aduce pana la 800 pachete de tigari, 200 de trabucuri, 10 litri bauturi spirtoase, 20 litri de alcool mai puternic, 90 de litri vin si 110 litri de bere.

 

Ce documente sunt necesare pentru accesul la sistemul de sanatate?

In Grecia puteti beneficia atat de servicii de sanatate in regim public, cat si privat. Daca aveti asigurare medicala privata, ar trebui sa verificati termenii si conditiile acestuia, deoarece, in majoritatea cazurilor, acesta acopera cheltuielile medicale de mai sus. Inainte de a calatori in strainatate puteti solicita cardul european de asigurari de sanatate.

Datorita florei bacteriene diferite, ar trebui sa alegeti restaurante si hoteluri care respecta regulile de igiena de baza. Vizitatorii ar trebui sa bea doar apa imbuteliata. Vaccinurile nu sunt necesare si nu exista nici un risc sanitar-epidemiologic, dar puteti verifica inainte de a pleca daca exista vaccinuri sezoniere recomandate.

Informatii importante (Ministerul Afacerilor Externe)

Ambasada Romaniei in Grecia
Adresa:
7, Rue Emmanoil Benaki, Paleo Psychico, 15452 Atena.
Telefon: 0030210 672.8875; 672.88.79; 677. 40.35
Fax: 672.8883
Sectia consulara:+30 210.672.88.79; Fax: +30 210.672.88.76
Sectia Economica si Comerciala :+30 210.672.88.77; Fax: +30 210.672.88.83
Biroul atasatului apararii: +30 210.672.28.57; Fax: +30 210.672.28.57
E-mail ambasada: [email protected]
E-mail sectia consulara: [email protected]
Tresc opisow dostarczana przez merlinx.
E-mail sectia economica si comerciala: [email protected]
Program de lucru
Ambasada: 09.00-17.30
Sectia consulara: luni, joi si vineri 9.00-15.00; marti si miercuri 14.00-20.00;
 
Website
www.atena.mae.ro

Kefalonia

Kos

Lefkada

Lesbos

Peloponezia

Riviera olimpica

Rodos

Saloniki

Samos

Thasos

Zakynthos

Destinatii de vara

Destinatii de iarna

Grecia: Atena , Attica , Corfu , Creta , Epirus , Evia , Grecia centrala , Halkidiki , Kefalonia , Kos , Lefkada , Lesbos , Peloponezia , Riviera olimpica , Rodos , Saloniki , Samos , Thasos , Zakynthos

Cauta regiuni Atena , Attica , Corfu , Creta , Epirus , Evia , Grecia centrala , Halkidiki , Kefalonia , Kos , Lefkada , Lesbos , Peloponezia , Riviera olimpica , Rodos , Saloniki , Samos , Thasos , Zakynthos