Tara Muntenegru

Valuta:   euro (EUR), 1 EUR = 100 centi   Tresc opisow dostarczana przez merlinx.      
Limba: Muntenegreana  
Viza: Viza nu este necesara  
Tensiune: 220 V  
Capitala: Podgorica  
Suprafata: 13 812 km²  
Populatie: 672 100  

Riviera Muntenegrului

Riviera insorita, cu plaje frumoase si monumente neobisnuite  

Informatii Generale

Muntenegru este una dintre tarile cele mai frumoase din Europa, turismul fiind unul dintre domeniile cele mai importante care contribuie la dezvoltarea acesteia. Clima si peisajele spectaculoase ofera o oarecare intimitate  care permit odihna si relaxarea, dar si familiarizarea cu o cultura uimitoare. Cel mai importanta atractie a muntenegrului pentru turisti este frumoasa si insorita Riviera, un teren situat printre plantatii de maslini parfumati, Muntii Stancosi, monumente impresionante si statiuni des vizitate cu nenumarate atractii turistice. Coasta ofera vizitatorilor plaje de nisip si pietris, o mare de smarald, dar si zone de munte, stanci magnifice care aduc aminte de fiordurile norvegiene, multe insule pitoresti unde se ridica cu mandrie ruinele magnifice ale unor cetati, castele si biserici. Golfurile sunt perfecte pentru scaldat, putand sa gasiti aici relaxare departe de galacioasele statiuni de vara. Coasta impresioneaza prin diversitatea sa. In orice parte a tarii puteti gasi orase frumoase conectate cu Muntii Stancosi, manastiri. Riviera din Muntenegru are si o vegetatie rara, ceea ce face ca promenada intre statiuni sa aiba loc printre palmieri prietenosi. Tavernele regionale sunt adaptate celor mai pretentiosi clienti. O escursie in aceasta tara va incanta cu siguranta turistii si le va oferi o experienta de neuitat.

Riviera Muntenegru este situata in partea de sud a Muntenegrului, in apropierea Marii Adriatice, la granita cu Albania si Croatia, locatia fiind astfel benefica dezvoltarii turismului. Principalele atractii din zona sunt Golful Kotor Boka Kotorska si sectiunea de plaja din Sutomore, una dintre cele mai frumoase plaje din Europa. Cel mai mare golf din Marea Adriatica taie adanc in partea de nord-vest coasta din Muntenegru.  

Coasta de Muntenegru va ofera la fiecare pas monumente conservate ce va amintesc de istoria complexa si interesanta a tarii. O plimbare pe strazile inguste din Kotor si Herceg Novi va va transpune intr-o alta dimensiune, care evoca vremurile de demult. Primii colonisti din aceasta parte a tarii s-au luptat impotriva  dominarii teritoriale a romanilor. Dupa impartirea Imperiului Roman in secolul al cincilea, situaia din Muntenegru s-a stabiliza, pana in momentul in care tara a intrat sub influenta Bizantului. Numeroase orase au fost distruse, atunci. De-a lungul anilor pentru acest teritoriu au avut loc lupte maghiaro-croate, dar si venetienii au incercat sa cucereasca acest teritoriu. A inceput, apoi, lupta impotriva turcilor ce a durat secole intregi. Au existat perioade in istorie cand regiunea a fost condusa de catre austrieci sau chiar de rusi. Muntenegru a avut o scurta perioada de independenta pana in 1918, cand a devenit parte a Regatului Sarbilor, Croatilor si Slovenilor. Desi eliberarea totala a avut loc in 1944, Republica Federala Iugoslavia a condus regiunea ani intregi. Dupa o perioada grea si tragica a razboaielor balcanice din 1992, Muntenegru a devenit un stat impreuna cu Serbia pana in 2006, cand prin intermediul unui referendum s-a votat independenta statului.

Cel mai important oras din Riviera Muntenegru este Budva, o statiune istorica, situata pe malul marii, perfecta pentru petrecerea unei vacante de neuitat. Orasul este inconjurat de munti, stanci, dar si insule idilice si o mare azurie. Budva a fost ridicat de greci, romanii l-au cucerit mai apoi, pentru ca secole mai taziu, sa se afle sub influenta Bizantului. Astazi este capitala episcopiei. Puteti admira aici monumente magnifice. Orasul medieval mai este numit "Dubrovnik in miniatura", fiind timp de multi ani o cetate inconjurata de ziduri de aparare. Puteti sa va plimbati pe strazile inguste ale orasului si sa beti cafea la una dintre cafenelele confortabile ce va vor ramane pentru o lunga perioada in memorie. Pentru o doza de energie puteti vizita Catedrala Sf. Ioan care domina turnul orasului, biserica Sfanta Treime, cunoscuta pentru peretii de culoare alb-roz si pentru domul oval, Biserica Sf. Sava, dar si cetatea orasului, care indeplineste numeroase functii culturale. Budva are unele dintre cele mai bune hoteluri din Muntenegru, iar turistii vin in aceasta statiune in principal datorita plajelor superbe. Orasul este cel mai important din aceasta parte a Adriaticii. Plaja este o adevarata atractie pentru turisti, regasindu-se aici atat plaje de prundis si pietris, dar si o lunga plaja cu nisip, marea aici fiind mai putin adanca. Toate plajele sunt pline in perioada verii, iar noaptea Budva se transforma intr-un centru de divertisment. Exista aici numeroase discoteci, cluburi de noapte si cazinouri. In timpul liber, turistii pot explora insula Sf. Nicolae, insula numita "micul Hawaii". In Budva se organizeaza anual numeroase festivaluri: festivalul international de muzica pop, Festivalul de teatru, si diferite concerte ce au loc in iulie si august.

Becici - una dintre cele mai vechi statiuni din Muntenegru, cu plaje largi de nisip, cu sezlonguri si umbrele de soare. De pe plaja puteti admira minunatul Golf sau puteti alege sa incercati un zbor cu parasuta. Soarele, plaja magnifica sunt ideale pentru o vacanta cu copiii. Hotelurile de lux sunt situate intr-un complex separat. Plaja orasului adaposteste in timpul verii un prestigios concurs de volei pe plaja. In oras exista numeroase terenuri de tenis, iar turistii mai curajosi pot incerca zborul cu parapanta. Puteti sa organizati o excursie cu barca la insula din apropiere, St Nicolae, ce are plaje izolate si grote interesante. Restaurantele locale servesc cel mai bun de peste de pe coasta, in timp ce discotecile si cluburile de noapte va ofera divertisment pana in zori.

Sutomore - o statiune frumoasa situata in golful Sutomorski Zaliv. Turistii se pot bucura de o lunga plaje de nisip si pietris, bine amenajata, cu tobogane de apa, sezlonguri si umbrele de stuf, toate intr-o vegetatie luxurianta si un peisaj frumos. Pub-uri locale servesc mancare si bautura traditionale, iar buticurile ofera suveniruri. Marea este ideala pentru navigatie si windsurfing, snorkeling si scuba diving. In apropiere de Cape Neagra puteti admira ruine subacvatice. Multi turisti aleg plaja de nisip Maljevik, situata la cativa kilometri distanta, mai putin aglomerat si mai putin galacioasa.

Bar - oras in continua dezvoltare, perfect amplasat pentru a va permite sa vizitati intreg Muntenegrul. Turistii prefera sa isi petreaca timpul pe plaja. Turistii aleg de multe ori sa viziteze plajele de prundis de la Veliki Pijeska situate la 10 km de oras in partea sudica. Puteti vizita palatul istoric Topolica. Multi turisti vin in aceasta parte a coastei pentru a admira din apropiere cetatea Bar Stari.

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Ulcinj - Aproape in fiecare oras de pe coasta din Muntenegru se resimte o atmosfera unica. Ulcinj este un oras-statiune ce va ofera multe atractii interesante. Ulcinj este un oras istoric, care timp de secole a fost capitala piratilor, cu atractii turistice cum ar fi Biserica cu  Turn. strazile inguste, orasul vechi, magazinele fabuloase, ofera posibilitaea achizitionarii unor suveniruri turistice, bijuterii si obiecte de artizanat. Impresionanta este biserica Sf. Nicolae si moschea Namadjah, unde exista numeroase vestigii ale turcilor si albanezilor. Multi locuitori ai tarilor vecine obisnuiesc sa viziteze coasta muntenegreana. Multi turisti vin din toate colturile Rivierei pentru a petrece un timp pe cea mai mare plaja din Balcani numita Velika Plaza, cu o latime de cativa metri. Turistii aleg statiunea datorita ofertelor variate de cazare la hoteluri si apartamente de diferite standarde. Viata de noapte este activa in barurile si discotecile situate de-a lungul coastei.

Tivat - o statiune de mare, strans legata de gradinile Boce Kotor, cu o clima mediteraneana minunata, ape cristaline si numeroase plaje perfecte pentru relaxare. Cea mai celebra dintre acestea este plaja de nisip Radovici cunoscuta pentru proprietatile sale medicinale, situata printre palmieri. Kalardovo este o plaja frumoasa, cu pietris fin ce se extinde pana aproape de insula Prevlaka. In oras exista mai multe hoteluri si restaurante apreciate. De multe ori turistii viziteaza insula din apropiere de Ostrov Cvijeca, cu ruinele unei manastiri benedictine.

Igalo - o statiune de vara cunoscuta pentru beneficiile aduse sanatatii prin aluviunile din aceasta parte a Golfului Kotor.Turisti care sufera de boli reumatice sau boli ale sistemului circulator, precum si familiile cu copii vor aprecia aceste locuri placute si plaja de nisip. O zona turistica atractiva este si Herceg Novi, unde puteti face plimbari romantice pe malul marii, cu vederi deosebite atat asupra marii, cat si asupra muntilor maiestuosi.

Risan - cea mai veche asezare din Golful Kotor, un punct perfect de plecare pentru vizitarea oraselor din jur. In oras exista mai multe hoteluri bine cotate, cu conditii foarte bune.Puteti admira, aici, mozaicurile perfect conservate din templele romane. Interesanta este si pestera din apropiere, in fata careia ploile creeaza un mic lac, dar si manastirea Banja cu icoanele sale de neuitat.

Petrovac – un loc perfect pentru promenada, inconjurat de verdeata, cu hoteluri de lux situate pe plaja de nisip, o retea de buticuri, magazine si restaurante sofisticate, care servesc fructe de mare cu rozmarin. Este locul perfect pentru turistii care cauta liniste si relaxare pe o plaja de nisip ce ofera o vedere superba asupra celor doua insule pitoresti dimprejur. Puteti chiar sa vizitati insulele cu unul dintre taxiurile pe apa, sau puteti inchiria barci cu pedale. Bastionul pitoresc situat pe coasta, intre stanci atrage atentia turistilor. Acesta se intinde la marginea de nord-vest a orasului. Puteti ajunge acolo orcand pe o cale ingusta ce urca catre cetatea de coasta. Dupa stancile uimitoare si tunelurile sapate in stanci, puteti ajunge la plajele retrase Rocky Beach.

Herceg Novi – o statiune frumoasa si insorita, cu o istorie bogata si multe monumente istorice. O vacanta petrecuta aici va fi una de neuitat. S-au purtat batalii pentru acest oras de-a lungul timpului de catre turci, venetieni si spanioli. Turismul din zona este, in schimb, unul remarcabil. De-a lungul coastei puteti face plimbari lungi si va puteti opri, mai apoi, la unul dintre restaurantele care servesc preparate traditionale. Trebuie sa vizitati si orasul vechi, cu strazi inguste care duc la cetatea Kanli Kula, ce ofera privelisti incredibile asupra Golfului Kotor si a muntilor dimprejur. Turcii au construit doua forturi mici de aparare a orasului ale caror ruine constituie astazi subiecte ideale pentru fotografii amatori. Bulevardele interminabile si aleile duc la numeroase, obiective istorice: Piata Herceg, Biserica Sf. Stefan. In oras exista si numeroase hoteluri de diverse standarde de care va puteti bucura. Va puteti bucura de vederi minunate de pe zidurile cetatii.

Bucatarie

Alegand o calatorie in Muntenegru va puteti confrunta cu cateva surprize culinare. Bucataria tarditionala este diversificata datorita istoriei regiunii si a influentelor aduse de conducatorii straini de-a lungul secolelor, astfel incat se poate vorbi de diferente culinare clare intre nord, partea continentala si cea mediteraneana. in restaurante veti simti aromele de rozmarin, salvie si  mirt, iar in produsele alimentare preparate se poate vedea influenta unor tari precum Croatia, Albania si Macedonia, insa o influenta aparte se datoreaza si populatiei 

turce, care a trait  timp de mai multe secole in Muntenegru. Cele mai multe dintre ingrediente sunt naturale si se servesc in mod traditional.

Calatorind in Muntenegru turisti poposesc de multe ori in restaurante numite restore, pizzerii -numite  picerija sau in crame de vinuri - numite konobami. Mesele principale ale zilei se servesc de regula cam in aceleasi intervale orare ca in Romania.

Ca si in Grecia, cei din Muntenegru adauga la mancaruri  ulei de masline si obisnuiesc sa consume pe post de aperitiv o varietate de salate. Una dintre cele mai faimoase feluri de mancare este cunoscuta si in Serbia si poarta denumirea pasulj - fasole fiarta cu costita. Din bucataria turceasca s-a pastrat pita, mielul si iaurtul. Pita poate fi servita in o multime de localuri cu diverse umpluturi, cum ar fi carnea tocata cu ceapa sau branza cu spanac. Foarte delicioasa este si baclavaua - desert din aluat umplut cu nuci, zahar sau miere. Desertul se serveste de regula taiat in triunghiuri sau bucuati patrate acoperite cu sirop de glazura.Un preparat foarte frecvent este kajmak-ul, un tip de produs lactat sub forma de crema coagulata din lapte sau branza de vaci, depozitat in recipiente din lemn.

Ratacind prin numeroasele stradute de pe litoral, va puteti opri la unul din restaurantele care servesc fructe de mare si peste. Foarte des, pe coasta veti gasi in meniuri peste din lacul Skadar si de cele mai multe ori este vorba de pastrav, crap si anghila prajit, afumat sau servit in salate. Din categoria preparatelor din peste in Muntenegru veti gasi frecvent si biban de mare, Bakalar - cod, SIPA - calmar, hobotnica - caracatita si lignje - calamar. Turistii pot incerca crap  cu risotto si prune uscate, condimentat cu sparanghel, cicoare, praz si chiar urzica. 

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Cele mai bune feluri de mancare in stil muntenegrean de pe coasta sunt: scoicile numite "bzuru", tocana de peste din Golful Kotor, somon cu varza, calamar prajita si anghila cu orez.

In meniurile din toate restaurantele veti gasi celebra "salata Shopska" preparata din castraveti, salata verde, rosii, ceapa si branza.In ceea ce priveste preparatele din carne, turistii pot opta pentru carne de vita la gratar, friptura de carne de porc sau frigarui. Va puteti stapani foamea si cu cateva gustari mai mici numite lepinja - paine calda umplute cu branza sau puteti opta pentru gulas, care poate fi cumparat de aproape oriunde.

Foarte populare sunt si supele de legume cu o bucata de carne sau musacaua - un strat de cartofi si unul de carne tocata cu ceapa, sos de lapte si oua. Turistii iubitori de dulciuri pot incerca Tulumba - un fel de gogosi, tortul Kesten cu castane sau krempita - tort cu blat si crema de vanilie.

Multi turisti incearca cu entuziasm vinurile din Muntenegru si au de unde alege deoarece locuitorii produc diverse sortimente de vin rosu si alb. In zilele calde puteti sa mergeti intr-un bar si sa gustati Niksicko,  celebra bere idn Muntenegru. Una din bauturile nationale care incanta calatorii si care se gaseste aproape oriunde in tara este rachiul numkt rakija - bautura obtinut prin distilarea de fructe fermentate. In Muntenegru de la diversi vanzatori  se pot achizitiona diferite sortimente aleacestei bauturi : Slivovice - prune, kajsovicę -caise, visnjivicę - visine , medenicę - miere si orahowicę -  nuci. Foarte interesant este si coniacul. Atat gustarile cat si rachiul traditional reprezinta un  simbol al ospitalitatii din Muntenegru si al deschiderii fata de turisti, de aceea niciodata nu vor fi refuzate.

 

Traditii

Calatoria in Muntenegru este o experienta unica. Locuitorii din aceasta tara primitoare sunt foarte prietenosi si deschisi fata de turisti, dar din pacate, de foarte multe ori acestia sunt comparati cu vecinii lor, sarbii si croatii. Atitudinea lor prietenoasa este demonstrata insa de faptul ca desi acestia nu vorbesc limba engleza, se straduiesc sa comunice cu turistii in aceasta limba, creand uneori situatii amuzante, dar placute. Localnicii sunt foarte ospitalieri si stiu sa isi intampine musafirii, oferindu-le bautura specifica rakija, pe care nimeni nu o poate refuza. Ciocnirea paharelor este o modalitate de a privi pe celalalt in ochi, iar bautul intregului pahar este un simbol al implinirii si al multumirii.  

Muntenegrenii sunt interesati de politica si de multe ori vorbesc despre ea in timpul conversatiilor. Cu toate acestea, amintiti-va ca pentru ei exista cateva subiecte incomode precum razboaiele din Balcani, si, de asemenea, aveti grija cand vorbiti de eroii nationali, in special  de cei din al doilea razboi mondial.

Pe ordinea de zi a muntenegrenilor sunt gesturile impulsive, in timpul conversatiilor de foarte multe ori apuca mana interlocutorilor, insa nu fiti surprins deoarece la ei situatia este considerat destul de normala. Daca veniti in calitate de oaspete intr-o casa a unui muntenegrean ar trebui sa aduceti un mic cadou, de preferinta obiecte importate din tara lor sau doar o sticla de coniac.

Daca sunteti interesat in a vizita manastirile, bisericile si alte locuri de cult ar trebui sa tineti cont de imbracamintea adecvata - oamenii nu ar trebui sa viziteze bisericile in pantaloni scurti si tricouri pe plaja, in timp ce femeile ar trebui sa evite hainele  care le expun picioarele sau bratele, insa in multe locuri inainte de a intra templu puteti obtine haine speciale pentru a va acoperi corpul. In biserici trebuie sa va  comportati in mod corespunzator si sa nu atrageti atentia. De asemenea este foarte apreciata si o donatie mica la biserici sau manastiri. Turistii interesati pot vizita chiar si cateva moschei.

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Partea de est a Muntenegrului este locuita de populatie albaneza in cea mai mare parte, motiv pentru care in unele parti ale tarii de-a lungul secolelor s-au dezvoltat dialecte specifice, cum ar fi "pastrovski" - similar cu dialectul din regiunea italiana Puglia.  In cea mai mare parte a tarii domina religia ortodoxa, dar un procent destul de mare il reprezinta si musulmani.

In Muntenegru se obisnuieste sa se bea apa de la robinetele publice situate in multe locuri din orasele istorice, insa daca sunteti in vacanta pe coasta, mai ales in lunile iulie si august, trebuie sa fiti atenti la flora bacteriana, prin urmare este mai bine sa va cumparati  apa imbuteliata pentru foarte putini bani.

In zonele publice si restaurante fumatul este interzis, iar  chelnerilor se obisnuieste sa li se lase un bacsis de 10%. Trebuie sa tineti cont, de asemenea, ca in cele mai multe statiuni turistii vor trebui sa plateasca taxa de sejur.

 

Vacante active

Golful Kotor este un loc perfect pentru scafandri, pentru ca timp de secole locul a fost scena unor lupte pe mare astfel ca exista multe epave scufundate ce reprezinta o atractie extraordinara pentru vanatorii de comori subacvatice. In multe locuri exista, de asemenea, pesteri subacvatice si izvoare, toate informatiile si detaliile despre acestea putand fi obtinute din mai multe locuri de pe coasta golfului. Daca ajungeti in Muntenegru trebuie sa va inarmati cu o masca si un tub pentru a explora lumea subacvatica. In plus, in largul coastei din Muntenegru sunt epave interesante asupra carora merita sa zaboviti. Datorita conditiilor climatice excelente si a vanturilor de pe coasta zborul cu parapanta este foarte popular aici si puteti trai o experienta de neuitat. In multe locuri puteti inchiria o barca, placi de surfing, biciclete de apa, scutere si barci cu motor.

Muntenegru este o tara muntoasa cu o infrastructura turistica excelenta. Intr-o singura zi puteti merge la munte, iar seara sa reveniti la plaja. Dintre multele locuri unde puteti merge in drumetii si unde puteti gasii trasee desemnate pentru ciclism cel mai frumos este Parcul National Lovcen. Aici exista mai multe trasee de diferite grade de dificultate. Pentru mersul pe jos si cu bicicleta ideal este si Parcul National Durmitor, unde turistii cu nervi puternici se pot aventura intr-un caiac pe raul Tara. Raftingul, canoele si drumetiile in Muntenegru sunt sporturi extrem de populare. Turistii pot sa isi aduca cu ei sau sa inchirieze o bicicleta si sa exploreze pe doua roti imprejurimile pitoresti.

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

 

Excursii optionale

Stari Bar - un loc important pe harta turistica a Muntenegrului datorita istoriei sale interesante si peisajul pitoresc. Una din atractiile locului este reprezentata de ruinele orasului vechi situat pe dealul Londza, traseul pana in acest punct fiind presarat cu restaurante mici unde se servesc gustari delicioase si tarabe de suveniruri. Sapaturile au confirmat faptul ca dealul a fost locuit inca din anul 800 i.Hr. de un trib ilir. In secolul al zecelea acest loc a fost numit Antinbaris, datorita pozitionarii geografice fata de orasul italian Bari. Desi orasul a fost condus de mai multe popoare de-a lungul timpului, in 1878 a revenit Muntenegrului. Turistii vor fi cu siguranta impresionati de o plimbre printre minunatele  ruine situate intre lanturile muntoase impunatoare. Alte monumente ce atrag atentia turistilor sunt: turnul cu ceas foarte bine conservat din perioada turca, cetatea, catedrala Sf. Gheorge si biserica romana Sf. Nicolae. Foarte frumos este si apeductul ce s-a pastrat perfect inca din secolul al XVII-lea. De asemenea, turistii pot vizita si amfiteatrul care gazduieste numeroase evenimente si spectacole, mai ales in sezonul de vara. Istoria orasului vechi poate fi explorata in micul muzeu local, iar turistii pasionati de alpinism pot petrece o zi intreaga explorand muntii Rumija - iar recompensa pentru o asemenea calatorie va fi pe masura deoarece privelistea asupra Marii Adriatice, orasului vechi si lacului Skadar este fascinanta.

Kotor - fiecare turist care calatoreste in Muntenegru ar trebui sa fie constient de faptul ca nu poate sa nu viziteze cel mai frumos oras  de pe coasta de est a Marii Adriatice, situat la poalele muntelui Lovcen. Orasul Kotor este de secole asociat cu Golful cu acelasi nume si este un loc de intalnire a influente bizantine cu cele occidentale, lucru care se reflecta in arhitectura unica a cladirilor. Turistii pot vizita orasul vechi care este inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, plimbandu-se prin labirintul de strazi inguste, admirand bisericile si templele sau relaxandu-se in restaurantele pline de culoare si viata, care servesc preparate din bucataria traditionala muntenegreana. Originile orasului sunt asociate cu legenda mamei lui Jason - cuceritorul lanii de aur, care a sfatuit fondatorul orasului Kotor sa aleaga acea locatie deosebite pe un deal, langa mare si in apropiere de o sursa de apa dulce. Peste o perioada Kotor a fost un oras-republica independent, iar cea mai mare dezvoltare a cunoscut-o in secolul al doisprezecelea in timpul domniei sarbilor. De-a lungul istoriei sale, orasul a fost condus de popoare diferite insa nu a fost cucerit prin forta, pentru ca  orasul s-a pastrat intr-o stare perfecta. Orasul vechi este inconjurat de ziduri maiestuoase si adaposteste 3 porti in stil renascentist. Inainte de a porni in explorarea orasului cel mai bine ar fi sa va luati o harta buna si un ghid detaliat. Cel mai bine este sa incepeti turul din piata principala Trg Oruzja, unde veti gasi turnul cu ceas si mai multe restaurante. In vecinatatea acestuia sunt cateva palate frumoase ce imbina stiluri arhitecturale diferite. Puteti continua vizita cu piata Trg Ustanka unde veti putea admira o frumoasa catedrala romanica. Turistii de multe ori prefera sa colinde pe jos strazile inguste, ocazie cu care pot urmari viata de zi cu zi a localnicilor. In partea de nord a orasului vechi exista mai multe biserici interesante si magazine mici de unde puteti achizitiona suveniruri. Punctul culminant al unei vizite la Kotor poate sa fie o excursie la cetatea din zona numita St. Ivan, de unde puteti admir ao priveliste superba asupra Golfului Kotor.

Insula Mamula  - o mica insula langa golful Kotor, unde merita sa mergeti intr-o croaziera cu plecare de la Herceg Novi.

Insula Gospa od Škrpjela - o insula pitoreasca in Golful Kotor, cu o istorie interesanta. Insula a fost construita timp de 200 de ani din pietrele si materialele aduse cu barcile de pescari si localnici. Mica capela de pe insula a devenit un adevarat sanctuar si este astazi un punct de atractie turistica extrem de frumos. In data de 22 iulie in fiecare an, pe insula are loc un ritual cu barci colorate, cantece populare, precum si numeroase evenimente culturale.

Croaziera la Pestera albastra - de la Herceg Novi puteti face o excursie la frumoasa pestera situata pe peninsula Lustica. Turistii pot admira grota cu o adancime de 30 m unde apa marii are reflectii de culori diferite, iar acustica este extraordinara. La pestera se poate ajunge si pe uscat din Tivatu.

Excursie pe cale ferata Bar-Belgrad-Podgorica - turisti fascinanti de transportul pe calea ferata ar trebui sa mearga intr-o calatorie plina de aventuri, in cadrul careia vor avea prilejul sa admire peisajul extraordinar, tuneluri, poduri si munti impunatori. Intr-o astfel de expeditie veti traversa prapastii infricosatoare si veti trece pe cel mai mare pod de cale ferata din lume.

Insula Sfantul Nicolae - pe insula puteti ajunge cel mai usor cu barca si taxiurile de apa de la Budva, iar peisajele sunt absolut uimitoare. Exista si cateva legende despre insula - una dintre ele afirma ca in mormintele de langa biserica Sf. Nicolae sunt ingropati participantii la cruciadele din Tara Sfanta care au murit in Budva. Desi insula nu este locuita, multi turisti vin aici sa se relaxeze pe plajele sale frumoase, sa inoate in marea de smarald si sa manance la restaurantele deschise sezonier.

Insula Sfanul Stefan - o insula pitoreasca care apare pe numeroase carti postale. Tabloul pe care il infatiseaza insula este unul extrem de frumos: marea azurie la poalele careia se ridica casele cu acoperisuri rosii. Turistii se pot plimba pe strazile intortocheate, unde pot admira casele localnicilor si cele trei biserici.

Cetinje - vechea capitala a Muntenegrului este un oras remarcabil, cu multe traditii istorice. Orasul a fost timp de secole mai mult decat o cetate pe care turcii otomani au incercat sa o cucereasca. In cadrul Congresului de la Berlin din 1878, cand Muntenegru si-a recastigat independenta, Cetinje a devenit un centru foarte important, iar in 1946 capitala tarii a fost mutata la Podgorica.Cel mai bun mod pentru a explora orasul istoric este mersul pe jos deoarece toate locurile importante sunt situate in centrul vechi. Una dintre cele mai importante atractii este Trg Nikole I, unde se afla si un muzeu local interesant. Turistii pot vizita bisericile, capelele si manastirile cu picturi si morminte doar daca sunt imbracati corespunzator. De asemenea exista cateva colectii impresionante la Muzeul Cerkiewne, iar o alta atractie este bationul Tablji. Unul dintre cele mai importante monumente este Orlov KRS - unde veti vedea si o statuie a faimosului episcop Daniły al Muntenegrului. Istoria tarii si a regiunii poate fi explorata la Muzeul de Istorie, unde sunt expuse si cateva lucrari de Picasso si Salvador Dali. Istoria regiunii poate fi urmarita si prin intermediul arhitecturii si detaliilor decorative ale cladirilor construite de-a lungul secolelor.

Manastirea Ostrog - construita pe versantul Zeta (900 m) si de multe ori ascunsa in nori si in ceata, manastirea este un loc uimitor ce atrage o multime de turisti, nu numai din cauza pozitiei interesante, dar, de asemenea, datorita arhitecturii interioare. Manastirea a fost construita in secolul al XVII-lea, iar fondatorul ei a fost arhiepiscopul din vestul Hertegovinei. Manastirea Ostrog  este cel mai mare lacas de cult ortodox din Muntenegru si este situata intr-un loc greu accesibil, de aceea a fost punctul de rezistenta impotriva atacurilor turcilor si a fortelor de ocupatie din timpul al doilea razboi mondial. Calatoria la aceste locuri sfinte este foarte interesanta, dar si obositoare, astfel ca de-a lungul drumului mai puteti face opriri, dpre exemplu puteti poposi la biserica  Sfintei Treimi pentru a vedea picturile interesante. 

Canionul Martvica - raul de munte care curge de la pantele Rogooed prin masivul Rovca este un loc interesant unde puteti admira un canion magnific, inconjurat de o vegetatie luxurianta. Pentru turisti exista un traseu special pregatit pentru a ajunge la canion si la podul de piatra ce dateaza din secolul al XIX-lea.

Manastirea Moraca - turistii care nu au avut posibilitatea de a explora inainte aceste manastiri, vor ramane cu siguranta uimiti de acest templu construit inainte de orasul Kolasin, care este alcatuit din doua biserici interesante (Biserica Adormirea Maicii Domnului si Biserica Sf. Nicolae), cu o arhitectura deosebita.

Lacul Skadar - Faceti o plimbare de-a lungul coastei pentru a admira lacul ce leaga Muntenegru de Albania. Privelistile va vor taia cu siguranta respiratia. Pe insulele lacului imprastiate pe apa turcoaz se ridica mici manastiri dar si o fortareata construita de turci. Drumul pitoresc va va purta peste prapastii si stanci, veti observa ruinele unor manastiri si biserici medievale situate pe dealuri si veti admira campurile de tutun, smochine si plantatiile de castani. Suprafata lacului este foarte mare, iar soseaua este foarte ingusta si se apropie foarte tare de lac, de aceea ar trebui sa aveti grija la drum. Pentru a explora in detaliu toate zonele inconjuratoare va puteti aventura intr-o croaziera.

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Parcul National Durmitor - un loc ideal pentru iubitorii de drumetii(hiking). Muntenegru este o tara mica, astfel incat intr-o singura zi poti sa mergi intr-o expeditie cu bicicleta la munte, iar seara sa te intorci inapoi in zona Rivierei. Unul din aceste locuri este masivul Durmitor, situat in partea de nord a tarii. Va puteti plimba ore in sir printre dealurile pitoresti, iar peisajele cu lacuri si munti iti vor taia rasuflarea datorita frumusetii lor si naturii neatinse. 

Canionul Tara  - un  loc extraordinar ce face parte din patrimoniul mondial UNESCO datorita caracterului sau unic, frumusetii spatiului infinit si a stancilor abrupte acoperite cu copaci. Canionul este unul dintre cele mai mari din Europasi ascunde o fauna bogata si o vegetatie luxurianta. Cel mai popular loc vizitat de turisti in canionul Tara este un pod remarcabil, o structura unica in Europa. Turistii care prefera relaxarea in mod activ ar trebui sa profite de cursele de rafting si caiac care se organizeaza pe rau, unde pot trai o adevarata aventura.

Expeditie in Golful Kotor - in multe locuri sunt organizate croaziere in jurul golfului pentru a vizita diverse obiective. In timpul croazierei se poate inota in locuri izolate si puteti incerca delicii culinare. De la Herceg Novi puteti naviga pe un vas de croaziera cu fundul transparent pentru a admira lumea subacvatica.

Shkodra (Albania) - in timpul sejurului dumneavoastra pe Riviera muntenegreana puteti sa faceti si o excursie de o zi in al treilea oras ca marime din Albania. Pentru aceasta aveti nevoie doar de un pasaport valabil si trebuie sa completati un formular de inscriere pentru a trece granita la Sukobin-Muriqan. Cea mai mare atractie este cetatea Rozafa, unde putetti vizita un muzeu si puteti admira privelistea extraordinara asupra lacului Skada, a orasului si a muntilor din jur. Puteti sa faceti si o plimbare prin cartierul musulman vechi pentru a vedea templele si moscheele turcesti. Orasul are mai multe restaurante bune unde puteti gusta specialitati albaneze. Printre obiectivele turistice notabile se numara moscheele si biserica franciscana.

 

Excursii in Croatia:

Insulele Elaphiti  - situate in partea de nord-vest a Dubrovnikului, sunt o mare atractie pentru turistii care doresc sa cunoasca climatul insulei. La insule se poate ajunge cu feribotul pe traseele Dubrovnik-Kolocep sau Lopud-Sipanska Luka. Cea mai mare insula este Sipan si adaposteste plantatii de masline si smochine, iar asezarile pastreaza si astazi mai multe monumente medievale. Insula Lopud este putin mai mica, este acoperita cu o vegetatie extrem de bogata, iar aici nimeni nu poate conduce masini, de aceea veti gasi linistea perfecta pentru a va bucura de plajele de nisip. Turistii pot vizita si ruinele cetatii de la Sutvrac sau pot face o excursie in golful nisipos Sunj. Pe insule puteti ajunge si cu feribotul din Dubrovnik.

Župa Dubrovačka- este o regiune de coasta, frecvent vizitata de turistii care stau in Dubrovnik. Aceasta vale este, pe de o parte, inconjurata de munti, iar pe cealalta parte este marginita de apele albastre ale Marii Adriatice si arbori subtropicali. Cele mai mari orase din zona sunt Kupari, Srebreno si Mlini. In aceasta regiune unica veti gasi o multime de hoteluri de standarde diferite, restaurante unde puteti gusta preparate locale si 20 de plaje frumoase.

Insula Mljet - este considerata una dintre cele mai frumoase insule din Marea Adriatica, unde turistii vor gasi liniste si pace, deoarece nu este un complex turistic foarte aglomerat. In partea de vest a insulei se gaseste parcul national, care merita sa il vizitati. Insula este situata la sud de peninsula Peljesac. Un fapt interesant este acela ca insula apare in Odiseea lui Homer, mai exact in episodul in care Ulise a fost fortat de Poseidon sa petreaca sapte ani acolo. Conform altei legende, nava pe care naviga Sf. Pavel s-a scufundat in apropierea insulei, de aceea locuitorii inca ii rostesc numele de sfant in expresii, rugaciuni si proverbe. Pe insula se poate ajunge cu feribotul de la Dubrovnik si Trstenik Korcula, iar acolo va puteti deplasa pe jos sau puteti inchiria o masina.

Dubrovnik - nu fara motiv orasul este cunoscut sub numele de perla Marii Adriatice. Dubrovnik este un mic port, insa localizarea sa in golful pitoresc in determina pe totituristii care viziteaza orasul pentru prima data sa isi doreasca sa revina cat mai curand in acest loc frumos. Orasul face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. Dubrovnik este un oras surprinzator si seducator,caruia cu greu poti sa ii rezisti in calitate de turist. Dubrovnik este totodata un port ce in cursul istoriei a avut o importanta strategica. Zidurile orasului au fost construite in secolul al XVII-lea si au aparat orasul de invaziile arabilor, macedonenilor, sarbilor si bulgarilor. Dupa dumnia Imperiului Bizantin la dezvoltarea orasului a contribuit comertul maritim datorita cruciadelor. Republica Dubrovnik s-a extins ajungand sa cuprinda insula Mljet, Lastovo, Lokrum si Insulele Elaphiti. Datorita rutei comerciale maritime orasul a inflorit, s-a dezvoltat arhitectura, literatura, pictura, muzica si stiinta. Daca ajungeti prin acest loc, merita sa va plimbati pe strazile principale ale orasului vechi, care sunt pline de turisti de diferite nationalitati. Printre atractiile turistice din Dubrovnik se numara: s Marea Fantana Onofrio, biserici, temple, sinagogi,  palate si catedrale. In iulie si august puteti sa asistati la Festivalul de la Dubrovnik, cu o multime de manifestari culturale. 

Mostar si Medjugorje (Bosnia si Hertegovina) - orase istorice, care au resimtit din plin perioada Razboiului din Balcani, cu o istorie tragica. Turistii vor gasi numeroase puncte de atractie deoarece orasele au fost reconstruite. Strazile oraselor sunt mici labirinturi care ascund numeroase magazine de suveniruri. Celebra cladire Stari Most, distrusa in timpul razboiului, a fost redeschisa publicului in 2004. Strazile care erau cutreierate in trecut de negustori, croitori, fierari, aurari sunt locuri perfecte pentru promenade romantice. Seara, orasul Mostar cunoscut ca fiind unul linistit se transforma intr-unul plin de viata, cu magazine, restaurante, cluburi si terase. Biserica Neb este vizitata anual de mii de credinciosi. Feriboturile pleaca de aici catre insula Brac de mai multe ori pe zi. In timpul verii feriboturile navigheaza si pe linia Split-Bol-Jelsa si Sumartin-Makarska. La intrarea pe teritoriul Bosniei si Hertegovina trebuie sa aveti un pasaport.

 

Intrebari frecvente

 

Care este cea mai buna perioada pentru a vizita Riviera Muntenegrului?

 

Muntenegru este un loc de vacanta perfecta, unde soare straluceste mai mult de 200 de zile pe an. Sezonul turistic tipic dureaza din mai pana in octombrie, cei mai multi turistii venind aici in iulie si august, insa sunt multi turisti care aleg sa viziteze aceasta zona in mai, iunie, septembrie si octombrie, cand temperaturile sunt mai moderate si pot in acest fel sa viziteze obiectivele turistice sau sa faca excursii montane.

 

Daca va planificati o excursie acordati atentie si ofertei culturale deoarce puteti lua parte la evenimente interesante, precum festivalul de teatru din aprilie, Zilele Internationale ale Muzicii din iulie si Festivalul de Muzica din Herceg Novi. De o mare popularitate printre turisti se bucura si maratonul de inot Dido Marica precum si Festivalul de Film din luna august. In Golful Kotor se organizeaza si carnavaluri, iar o alta atractie este si Festivalul de Vara de la Budva. Sarbatorile abunda in o varietate de evenimente culturale si sportive datorita faptului ca muntenegrenilor le place acest tip de divertisment.

 

 

 

Care este moneda in Muntenegru, si care sunt preturile aproximative?

 

In Muntenegru, moneda nationala este aceeasi cu moneda Uniunii Europene - euro. In consecinta, unele preturi sunt usor mai mari decat in Romania, mai ales atunci cand vine vorba de preturile produselor alimentare din restaurante si infrastructura turistica, in special in statiunile de coasta.

 

 

 

De unde si ce fel de suveniruri se pot cumpara din Riviera Muntenegrului?

 

In destinatiile turistice sunt numeroase magazine de unde vizitatorii pot achizitiona diverse cadouri si suveniruri. Cele mai multe sunt obiecte traditionale realizate manual, cum ar fi bijuterii din coral sau scoici de mare,  fete de masa tesute si brodate manual, obiecte din lemn sau ceramica. Cele mai bune produse din lemn provin din apropiere de Rozaje si Zabljak. Turistii adesea cauta reproduceri ale unor icoane celebre, de aceea la multe manastiri veti gasi chioscuri unde se vand astfel de suveniruri. In zona muntoasa la targuri si tarabe veti gasi  instrumente muzicale in miniatura , cum ar fi fluierele specifice pastorilor sau instrumente cu coarde. Multi turisti prefera sa cumpere o sticla de rachiu drept suvenir sau ulei de masline. Multi dintre comerciantii cu amanuntul vand miere si diferite soiuri de vin. De asemenea, magazinele din statiunile de pe litoral ofera marfuri importate din Turcia si Europa de Est.

 

 

 

Ce fus orar este valabil in Muntenegru?

 

In comparatie cu Romania, fusul orar este cu o ora in urma (-1h).

 

 

 

Cum va puteti deplasa in Riviera Muntenegrului?

 

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Datorita dimensiunii mici a tarii nu va va lua multi timp sa calatoriti prin Muntenegru si Riviera Muntenegrului. Reteaua feroviara este slab dezvoltat datorita caracterului montan la statului, dar exista conexiuni bune de pe coasta cu Serbia, Podgorica si Belgrad. Transportul cu autobuzul leaga toate statiunile importante de pe Riviera. Este foarte placut sa conduceti pe drumuri principale, insa trebuie amintit faptul ca traseul duce prin muntii inalti si este necesara o experienta destul de mare in condus. . La trecerea prin Bosnia si Hertegovina veti avea nevoie de pasaport.

 

 

 

Ce fel de plaje sunt in Riviera Muntenegrului?

 

De-a lungul coastei sunt plaje frumoase de nisp si pietris. Unele plaje sunt pregatite special pentru familiile cu copii. Infrastructura turistica in statiuni este bine dezvoltata si exista o multime de centre de inchiriere a echipamentelor pentru sporturi de apa, restaurante si taverne. Turistii care doresc sa se relaxeze pe o plaja linistita nu vor fi dezamagiti deoarece veti gasi cu siguranta si locuri salbatice si izolate.

 

Cele mai bune plaje sunt: Velika Plaza in Ulcinj ( plaja foarte mare cu nisip fin),  plajele din Sutomore si Petrovac, Slovenska Plaza in Budva (pietris), precum si plajele din jurul insula Sveti Stefan. Si in Herceg Novi exista mai multe plaje frumoase unde va puteti relaxa si inota.

 

In hotelurile si statiunile de top plajele sunt amenajate si stivuite in mod artificial, astfel incat exista diferente substantiale fata de plajele tipice din zona. In momentul alegerii hotelului si statiunii, turistii ar trebuit sa se intereseze si de tipul de plaja aferent.

 

 

 

Ce restrictii exista in Muntenegru?

 

In Muntenegru, fara o declaratie puteti aduce suma de 2.000 de euro si puteti exporta pana la 200 de tigari, 50 de trabucuri sau 250 gr. tutun. Vizitatorii ar trebui sa aiba in vedere faptul ca in Muntenegru exista o interdictie totala privind produsele din carne din conserve (inclusiv cele ambalate in vid si cele semi- preparate) peste, fructe de mare si produse lactate (aceasta interdictie nu se aplica produselor alimentare pentru copii, recomandate de catre un medic). Cu toate acestea puteti avea alcool in ambalajul sau original cu o capacitate de maxim 1l, apa potabila in ambalajul original de pana la 5L, bauturi racoritoare in ambalajul original de pana la  2L, fructe uscate si legume, ciuperci uscate, cafea, cacao, mirodenii, ceai, 1 kg de fructe proaspete si legume cu exceptia cartofilor, cu o greutate totala care sa nu depaseasca 5 kg.

 

 

 

Ce documente sunt necesare pentru a utiliza serviciile de sanatate din Muntenegru?

 

In cazul unei urgente turistii romani beneficiaza de asistenta medicala primara gratuita. In cazul in care doriti o asigurare de calatorie care acopera tratamente medicale si de transport mai avansate, trebuie sa platiti suplimentar. Turistii ar trebui sa isi faca o asigurare de sanatate sau accident precum si o asigurare Casco pentru automobil. Daca aveti asigurare medicala privata, ar trebui sa verificati termenii si conditiile acesteia, deoarece, in majoritatea cazurilor, acesta acopera cheltuielile medicale de mai sus. Inainte de a calatori in strainatate puteti solicita cardul european de asigurari de sanatate.

 

Datorita florei bacteriene diferite, ar trebui sa alegeti restaurante si hoteluri care respecta regulile de igiena de baza. Vizitatorii ar trebui sa bea doar apa imbuteliata. Vaccinurile nu sunt necesare si nu exista nici un risc sanitar-epidemiologic, dar puteti verifica inainte de a pleca daca exista vaccinuri sezoniere recomandate.

 

 


 

 

Informatii importante (Ministerul Afacerilor Externe)

Documentul care confera dreptul de intrare si iesire din Muntenegru, precum si din alte tari ale Uniunii Europene este cartea de identitate sau pasaportul. In Franta, fara viza puteti sta 90 zile iar perioada de valabilitate a pasaportului nu poate fi mai scurta decat durata perioadei de sedere.

Informatii detaliate si actualizate pot fi gasite la MAE: www.mae.ro sau vizitati Ambasada Romaniei in Muntenegru: 

http://www.ambasada.ro/ambasada/1/105/muntenegru.html

 

Ambasada Romaniei in Muntenegru

Adresa:

Strada VUKICE MITROVIC nr. 40, Podgorica

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Telefon : +382 20 618 040 /  +382 20 618 041       

Fax: +382 20 655 081

E-mail: [email protected]

Mobil sef misiune: +382 69 328 901      

Mobil consul (prim-colaborator): +382 69 871 760   

 

Destinatii de vara

Destinatii de iarna

Muntenegru: Riviera Muntenegrului

Cauta regiuni Riviera Muntenegrului